İş Bankası'ndan ihracatçıya döviz kredi kampanyası

İş Bankası, ihracatçılara 500 bin euroya kadar yüzde 0,39 ya da 500 bin dolara kadar yüzde 0,49 faiz oranları ile 24 aya kadar kredi imkanı sunacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İş Bankası, "ihracat döviz kredisi kampanyası" başlattı.

Kampanya çerçevesinde ihracatçılara firma başına 500 bin euro veya 500 bin dolar limite kadar euro için aylık yüzde 0,39, dolar için ise aylık yüzde 0,49 faiz oranları ile 24 aya kadar finansman imkanı sunulacak.

Kampanyanın tanıtım toplantısında konuşan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek, "Türkiye ekonomisi 2000'li yılların başından bu yana, ihracat hacmini hızlı bir biçimde artırdı ve ihracatın GSYH içindeki payını yükseltti. Bu oran 2017 yılı itibarıyla yüzde 25, 2018'in ilk 9 ayı itibarıyla da yüzde 29 düzeyine kadar çıktı. Değer olarak da 2018'de ihracat hacmi bir önceki yıla göre yüzde 7 artarak 168 milyar ABD doları ile rekor seviyeye ulaştı" dedi.

Ekonomide dengelenmenin yaşandığı ve iç talebin zayıf bir seyir izlediği 2018'de net ihracatın büyümeye önemli katkı verdiğini belirten Şimşek, yılın üçüncü çeyreğinde net ihracatın katkısının 6,7 puan seviyesine kadar yükseldiğini ifade etti.

"İhracatın önemi daha iyi anlaşılıyor"

Şimşek, "2018 yılı genelinde ise yüzde 2,9 olduğunu tahmin ettiğimiz ekonomik büyümeye net ihracat kaleminin 3,9 gibi oldukça ciddi bir oranda katkı sağladığını hesaplıyoruz. Yani özellikle böyle zor dönemlerde ihracatın ekonomik büyüme açısından ne kadar önemli bir unsur olduğu daha iyi anlaşılıyor. Büyümenin yavaşladığı, yüksek seyreden kurların birtakım olumsuz etkilerinin yanında dış ticaret açısından rekabet avantajı getirdiği bu dönem Türkiye için ihracatını güçlendirmek, ihracat pazarlarını çeşitlendirmek için bir fırsat penceresi yaratıyor. Ülkemizde orta ve uzun vadede sürdürülebilir, güçlü bir büyümenin sağlanabilmesi için ihracat son derece kritik bir konu. Türkiye, büyürse ihracattan büyüyecek" şeklinde konuştu.

"Gelecek tüm taleplere karşı hazırlıklıyız"

Şahismail Şimşek, "İhracatçı müşterilerimizin çoğu üretimden ihracat yapan firmalardan oluşuyor. Ülkemiz ekonomisine verdiğimiz desteğin bir göstergesi olarak kampanya kapsamında toplam kullandırıma herhangi bir üst sınır getirmedik. Elbette, Bankamızın kaynakları sınırsız değil, ancak gelecek tüm taleplere karşı da hazırlıklıyız. İfade ettiğim faiz oranları, kampanyalar işin sadece teknik kısmı... Burada önemli olan bir yaklaşımın söz konusu olması, bir niyetin ortaya konulması... Ben bu inisiyatifimizin sektörde de benimsenerek, ihracatçılarımızın bu ekonomi için daha iyi sonuçlara ulaşmasına vesile olacağına inanıyorum" dedi.

Öte yandan Şimşek, 2018 yılı Aralık ayı sonu itibariyle İş Bankası aracılığıyla; 23 milyar 867 milyon dolar ihracat, 24 milyar 982 milyon dolar ithalat gerçekleştirildiğini bilgisini verdi.