'İşsizlik rakamlarında en kötüyü gördük'

Başbakan Yardımcısı Canikli, "İşsizlik rakamlarında en kötüyü gördük. İçinde bulunduğumuz dönemde yüksek işsizlik oranları büyük oranda ortadan kalktı, tek haneli rakamları göreceğiz." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce bir restoranda düzenlenen yemekte, şehit ve gazi yakınları ve iş adamlarıyla bir araya geldi.

Programın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Canikli, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin not görünümünü değiştirmesiyle ilgili olarak, "Karar rasyonel bir gerekçeye dayanmıyor." diye konuştu.

Böyle bir kararın verilebilmesi için ekonomide makro göstergelerde ve beklentilerde birtakım olumsuz değişimlerin olması gerektiğine işaret eden Canikli, "Bu açıdan bakıldığında, ne enflasyon rakamları ne büyüme rakamlarında ne istihdam rakamlarında ne diğer faiz oranlarında, cari açıkta olumsuz bir gelişme söz konusu. Bu yönde bir beklenti de söz konusu değil." dedi.

Canikli, şöyle devam etti:

"İhracattaki artış sayesinde cari açık rakamları bir iyileşme trendine girmişti, oradan devam ediyor şu anda. İşsizlik rakamlarında en kötüyü gördük. Bu rakamlar bekleniyordu zaten. İçinde bulunduğumuz dönemde yüksek işsizlik oranları büyük oranda ortadan kalktı, ama datalara bir miktar gecikmeyle yansıyor. Biz işsizlikte tek haneli rakamları göreceğiz. Onun öncü işaretleri de ortaya çıkmaya başladı. Benzer bir olumlu gelişme döviz piyasaları dahil para piyasalarında yaşanıyor. Orada da bir istikrar söz konusu şu anda.Türk lirası ile dövizler arasındaki paritenin değişimi daha sakin ve istikrarlı bir döneme girmiş durumda."

"Kredi derecelendirme kuruluşları inandırıcılıklarını kaybetti"

En son 28 Ocak'ta Fitch Ratings'in Türkiye'nin görünümünü yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürmesinden sonra, beklentilerin aksine Türk lirasının değer kazandığını hatırlatarak, bunun kredi derecelendirme kuruluşlarının inandırıcılıklarını kaybettiklerini, piyasa tarafından ciddiye alınmadıklarını çok net şekilde gösterdiğini dile getiren Canikli şunları kaydetti:

"Bu son alınan kararların da bu çerçevede herhangi bir olumsuz etkisi olmamıştır, olmayacaktır da. Daha önce ifade ettik, derecelendirme kuruluşlarının artık atacak barutları mermileri kalmamıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir