İşte piyasanın 'kabine'ye ilk tepkisi

Kabine revizyonunun açıklanması sonrası kurda çok önemli bir değişiklik olmadı. Tarihi zirveyi yenileyen borsada dengeli görünüm var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yıldırım'ın kabine revizyonuna ilişkin açıklamalarının hemen öncesinde 3.5265 seviyesinde yer alan dolar/TL, açıklamaların ardından 3.53'ün üzerine çıktı. Ardından yeniden gevşeyen dolar/TL 3.52'nin altına geriledi. 3.5129 seviyesine kadar inen kur saat 16:55 itibariyle 3.5180 seviyesinde yer aldı.

Dün gün içerisinde 3,52-3,53 seviyelerinde hareket eden ve sınırda günü tamamlayan dolar/TL, sabah 3.54 seviyelerini test emiş ardından 3.53 seviyelerine çekilmişti.

Borsada tarihi zirve yenilendi

Alıcılı seyrinde devam eden Borsa İstanbul ise günün ikinci yarısına başlarken 106.997 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini yeniledi. Kabine değişikliği sonrası yükselişini sürdüren BIST 100, 107.100 zirvesini test etti. Endeks, saat 16:55 itibariyle 106.989 (+%1.2) seviyesinde yer aldı.

'Piyasalara etkisi sınırlı kaldı'

Meksa Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Eren Can Ümüt, gerek kabine değişikliğinin piyasalar tarafından bekleniyor olmasının, gerekse ekonomi kurmaylarında herhangi bir değişikliğin olmamasının siyasetteki bu hamlenin finansal piyasalara etkisini sınırladığını vurguladı.

Ümüt yaptığı açıklamada, "Kabinede 15 Bakan görevlerine devam ederken 6 Bakan'ın görevleri değiştirildi. Kabineye 5 yeni Bakan'ın girdiğini görüyoruz. Finansal piyasalarını ilgilendiren en önemli konu ise doğal olarak ekonomi kurmaylarının kimlerden oluştuğuydu. Ekonomi Bakanı olarak Nihat Zeybekçi ve Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın görevlerine devam ettiğini görüyoruz. Bir diğer dikkat çeken nokta ise tüm Başbakan Yardımcılarının değişmesine karşılık Mehmet Şimşek'in görevine devam etmesiydi. Bu noktada ekonominin başında Mehmet Şimşek'in olacağını söyleyebiliriz. Gerek kabine değişikliğinin bekleniyor olması gerekse ekonomi kurmaylarında herhangi bir değişikliğin olmaması siyasetteki bu hamlenin finansal piyasalara etkisini sınırladı." diye konuştu.

'Şimşek'in etkin olacağı beklentisi yarattı'

Işık FX Araştırma Uzmanı Zülküf Aydemir, şu yorumu yaptı: "Mehmet Şimşek Başbakan Yardımcılığı pozisyonunu korudu. Henüz Başbakan Yardımcılarının görev dağılımı belirlenmezken, ekonomi tabanlı tek isimin Mehmet Şimşek olması yeni kabinede ekonomide daha etkin olacağına yönelik beklenti yarattı diyebiliriz. Özellikle son dönemlerde Avrupa Birliği ile yaşanan sorunlarda gerçekçi ve yerinde değerlendirmeler yapan Mehmet Şimşek, en azından ekonomi yönetiminde daha çağdaş düzenlemeler ve yeniliklere imza atabilir. Piyasanın ilk tepkisinin ise TL varlıkları adına pozitif olduğunu görüyoruz."

Yıldırım yeni Kabine'yi açıkladıYıldırım yeni Kabine'yi açıkladı