Japonya'da ekonomiye güven 2 yılda ilk kez düştü

Japonya'da iş dünyasının ekonomiye güveni 2 yıldır ilk kez kötüleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Japonya'da iş dünyasının ekonomiye güveni 2 yılın ardından ilk kez düştü. BOJ'un çeyrek dönemlerde yaptığı Tankan araştırmasına göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın bir ticaret savaşı yaşanacağı endişelerini atıran adımları ve güçlü Japon Yeni, iş dünyasının ekonomiye güveninin azalmasında etkili oldu.

Mart ayında büyük imalatçılar güven endeksi 2 puan düşüşle +24 olarak gerçekleşti. Endeks'in +25 puan olması bekleniyordu. İmalat dışı güven endeksi ise Mart'ta sona eren çeyrek dönemde, 2 puan gerileyerek +23 olarak gerçekleşti. +24 puan olması beklenen Endeks 6 çeyrektir ilk kez geriledi.

Analistler, Başkan Trump'ın Çin mallarına gümrük tarifeleri uygulama kararına misillemede bulunulması tehditlerinin artması halinde iş dünyasının ekonomiye güveninin daha da gerileyebileceğini ifade ediyor. Ekonomistler, "Bir global ticaret savaşı korkuları şu ana kadar iş dünyası güveni üzerinde sınırlı etki yaptı. ABD'nin ticaret politikasında gelişmelere bağlı olarak, korumacılık görünüm üzerinde baskı yaratabilir" ifadelerini kullandı.

Büyük imalatçılar, Nisan'da başlayacak mali yılda ABD Doları'nın ortalama 109,66 yen civarından işlem görmesini bekliyor. ABD Doları, şu sıralarda 106,34 yen seviyesinden işlem görüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir