JP Morgan, faizde 100 baz puan artış bekliyor

JP Morgan, Merkez Bankası'nın son toplantısından 100 baz puanlık faiz artışı beklediğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

JP Morgan, enflasyon değerlendirmesi ve Merkez Bankası'nın 14 Aralık'taki toplantısından beklentilerine yönelik bir rapor yayımladı. 

Kurum, 2017 yıl sonu için enflasyon tahminini yüzde 10,6'dan yüzde 11,8'e, 2018 sonu beklentisini de yüzde 8,6'dan 9,1'e çıkardı. 

Raporda, "2019 sonu için yüzde 10,5 olan enflasyon tahminimizi değiştirmedik. Yıllık enflasyonun nisana kadar yüzde 10'a düşmesini bekliyoruz, ancak tek haneli enflasyon 2018 4. çeyrekten önce muhtemel görünmüyor" görüşüne yer verildi.

Fiyat baskılarındaki artış sonrasında TCMB'nin kredibilitesini geri kazanmak için faiz artırımlarına ihtiyacı olduğunu kaydeden JP Morgan, 14 Aralık'ta yapılacak Para Politikası Kurulu'ndan Geç Likidite Penceresi faizinde artırım kararı çıkmasını beklediklerini vurguladı.

Raporda, "TCMB hali hazırda piyasayı sadece Geç Likidite Penceresi üzerinden fonluyor. Geç Likidite Penceresi faizi politika faizi haline geldi. TCMB'nin 14 Aralık'taki PPK toplantısında GLP faizini 100 baz puan artırarak yüzde 13,25'e çıkarmasını bekliyoruz.TCMB bu şekilde 25 baz puan pozitif reel faiz sağlıyor olacak. Gelecek 4 ayda enflasyon yüzde 10'a düştüğünde bu pozitif reel faiz 300 baz puana yükselecek" ifadelerine yer verildi.

JP Morgan, bu öngörülen tutmaması ve TL'nin baskı altına girmesi halinde daha fazla faiz artırımı gerekebileceğini de ifade etti.

TCMB'nin fonlama maliyetini yükselteceği öngörülüyorTCMB'nin fonlama maliyetini yükselteceği öngörülüyor

Bu konularda ilginizi çekebilir