Karadağ: Bu olaylar olmasaydı milli gelir 20 bin dolar olacaktı

Karadağ, "Bazı olaylar olmasaydı biz ekonomik göstergelerde İtalya, Fransa ile eşit düzeye gelecektik. 2 trilyon dolar bandında bir milli gelir seviyesini yakalamış olacaktık, kişi başına milli gelirde de 20 bin dolar civarını yakalayacaktık" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul AŞ Başkanı Himmet Karadağ, siyasi görülen bazı olayların arkasında çok sağlam ekonomik parametreler yattığına dikkati çekerek, "Kapalı olduğumuz halde darbeciler tarafından basılan tek finansal kuruluş Borsa İstanbul’dur. Türk ekonomisi müthiş bir büyüme trendi gösterdi. Bu trend devam etseydi biz ekonomik göstergelerde İtalya, Fransa ile eşit düzeye gelecektik. 2 trilyon dolar bandında bir milli gelir seviyesini yakalamış olacaktık, kişi başına milli gelirde de 20 bin dolar civarını yakalayacaktık." değerlendirmesinde bulundu.

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Karadağ, KAYSO'da düzenlenen ''Sermaye Piyasalarındaki Gelişmeler ve 15 Temmuz Darbe Girişimi Sonrası Ekonomik Gelecek ve Borsa İstanbul'' konulu seminerde konuştu.

Karadağ, Türkiye'nin tüm uluslararası kurumlarda ekonomik anlamda birinci ligde olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bizim borsa ve finans piyasalarında 2000 yılı sonrası rakamları aktörler gördükten sonra, Gezi süreci ile beraber ülkemize karşı çok ciddi bir saldırıya başladılar. Bizim siyasi olarak gördüğümüz bazı olayların arkasında çok sağlam ekonomik parametreler yatıyor. Kapalı olduğumuz halde darbeciler tarafından basılan tek finansal kuruluş Borsa İstanbul’dur. Türk ekonomisi müthiş bir büyüme trendi gösterdi. Bu trend devam etseydi biz ekonomik göstergelerde İtalya, Fransa ile eşit düzeye gelecektik. 2 trilyon dolar bandında bir milli gelir seviyesini yakalamış olacaktık, kişi başına milli gelirde de 20 bin dolar civarını yakalayacaktık."

Yaptıkları tespite göre, finansal mücadelenin, Gezi Parkı odaklı olaylarla başladığına dikkati çeken Karadağ, şöyle devam etti:

"Gezi olayları başladığında ben Sermaye Piyasası Kurulunda kurul üyesi idim ve Kanal İstanbul’un finansmanını konuşuyorduk. 5 milyara kadar para Türkiye’ye gelecek ve Kanal İstanbul da çok ciddi bir ilerleme sağlanmış olacaktı. Birlikte değerlendirildiğinde 3. köprü, 3. havalimanı ve Kanal İstanbul, bölgenin coğrafyasını değiştiriyor. Örneğin Ümit Burnu’nun keşfi tamamen dünya ticaretinin dengelerini değiştirdi, İpek Yolu’nun önemini azalttı. Kanal İstanbul ile eski İpek Yolu’nu tekrar aktive ediyoruz. Artık İstanbul tekrar dünyada ticaretinin merkezi oluyor. Londra, Frankfurt, Zürih değil de İstanbul konuşulacak. Bunları rakamlarla gördükleri için Gezi’de operasyon başlattılar.”

"Gezi'de başlatılan süreç 17-25 Aralık'ta devam ettirildi"

Aynı güçlerin, Gezi Parkı odaklı olaylarda başlattıkları finansal saldırıyı 17-25 Aralık sürecinde tekrar gündeme getirdiğine dikkati çeken Karadağ, "17-25 Aralık'la birlikte borsada aşağı yönlü hareket, faizlerde de yukarı yönlü hareket başlıyor. 7 Haziran seçimleri öncesine kadar pozitif ilerleme devam ederken 7 Haziran’dan istikrarlı hükümetin kaybedildiği dönemden kasıma kadar endekste aşağı yönlü, faizlerde yukarı yönlü hareket görülüyor. Yani ekonomik istikrar ya da istikrarsızlık doğrudan faiz oranları ve ekonomiye yansıyor. 1 Kasım seçimleri ile beraber hükümet kuruluyor, 15 Temmuz darbesine kadar makas yine daralma yönünde ve pozitif. 15 Temmuz darbesi ile yine sıkıntılı bir süreç başlıyor ve referanduma kadar devam ediyor. Bizim için referandum, Gezi’nin rövanşı niteliğindedir.” ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir