'Karar ekonominin ilerleme kaydettiğini gösteriyor'

Fed Başkanı Yellen, yapılan faiz artırımı kararının ekonominin ilerleme kaydettiğinin göstergesi olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, bankanın faiz kararının sonrasında düzenlediği basın toplantısında, yapılan faiz artırımının ekonominin ilerleme kaydettiğini gösterdiğini söyledi. 

Yellen konuşmasında, "Önümüzdeki yıllarda ekonomide genişlemenin ılımlı hızda sürmesini tahmin ediyoruz. Çekirdek enflasyonun toparlanmaya devam etmesini bekliyoruz. Para politikamız hedeflerimiz doğrultusunda genişlemeci olarak devam edecek" ifadelerine yer verdi.

Yellen alınan kararın ekonomik görünüme ilişkin yeniden yapılan değerlendirmeyi ise yansıtmadığının altını çizdi.

'Bu yıl ve gelecek iki yıl...'

Yellen, ekonominin kademeli artışlara izin verecek şekilde güçlenmesini beklediklerini kaydederken, bu ve gelecek iki yıl içinde üçer defa faiz artırmayı öngördüklerini dile getirdi.

"Aralık ayıyla karşılaştırıldığında federal fonlama oranının medyan grafiği temelde değişmedi" değerlendirmesini yapan Yellen, uzun vadeli nötr faiz oranının da tarihi seviyelerin altında kalmayı sürdüreceğini belirtti.

Enflasyonun gelecek yıllarda yüzde 2 hedefinin etrafında dengelenebileceğini bildiren Fed Başkanı, çekirdek enflasyonun son aylarda fazla değişmediğini kaydetti.

ABD Merkez Bankası, faizi yükselttiABD Merkez Bankası, faizi yükseltti

Fed kararı sonrası dolar hızla geri çekildiFed kararı sonrası dolar hızla geri çekildi

Yellen, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "faiz artışıyla tüketicilere vermek istediğiniz mesaj nedir?" sorusuna "Temel mesajımız ABD ekonomisinin iyi durumda olduğu" yanıtını verdi.

Bundan önceki FOMC karar metinlerinde geçen "Komite ekonomik şartların sadece kademeli faiz artışlarına izin vereceğini öngörüyor" cümlesindeki "sadece" kelimesinin mart toplantısına ait metinden neden çıkarıldığı sorulan Yellen, "Kademeli'den önce gelen 'sadece' kelimesini metinden çıkardık ancak bence bunun abartılmaması gerekiyor." dedi.

'Trump etkisi' detaylı görüşülmedi

Yellen, ayrıca "Medyan projeksiyonlarımızda bu yıl için gördüğünüz toplam üç faiz artışı beklentisi kesinlikle kademeli" ve "beklentilerden bir fazla ya da bir az faiz artışı bence hala kademeli sınıfına girer" görüşlerini paylaştı.

Fed Başkanı, buna karşın, para politikasının sabitlenmediğini ve verilere göre şekilleneceğini belirterek, FOMC'nin Donald Trump yönetiminin mali politika değişikliklerinin ekonomiye etkisini henüz "detaylı" görüşmediklerini belirtti. Bu konuda büyük belirsizlik olduğuna işaret eden Yellen, yeni yönetimin planladığı değişiklikleri değerlendirmek için uzun bir süreye sahip olduklarını vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir