Katarlı CBQ, ABank'ı devralmak için 70 milyarderle geldi

Qatar Commercial Bank'ın (CBQ) ABank'ın yüzde 70,84'ünü satan almasıyla ilgili düzenlenen gala gecesine, CBQ'nun 10'u Avrupa, 60'ı da Katarlı olmak üzere 70 milyarder müşterisi katıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

Alternatif Bank'ın (ABank) yüzde 70.84'ünü satın alan Qatar Commercial Bank (CBQ), bankayı devralmak için çok özel müşterileriyle birlikte Türkiye'ye geldi. Katarlı QBC, servetleri milyar dolarları aşan 70 özel müşterisi için İstanbul'da bir haftalık program da hazırladı. ABank'ın yüzde 70 hissesini Anadolu Grubu'ndan geçen mart ayında 830 milyon TL'ye alan QBC'nin önceki akşam Esma Sultan Yalısı'nda düzenlenen gala gecesinde, QBC'nin Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bin Khalifa al Attiyah'ın özel isteği ile katılımcılar Mehter Marşı ile karşılandı. QBC'nin çok özel müşterileri dün akşam da boğaz turu eşliğinde, Türk işadamlarıyla bir araya gelerek, Türkiye'de yatırım fırsatlarını görüştü. 

Mehter Marşı ile karşılama

Aralarında Katar Emiri Al Thani Ailesi'nden de 5 temsilcinin ve geçtiğimiz yıl Türkiye'deki Pizza Hut ve KFC operasyonlarını Süzer Grubu'na satan Katar'ın en büyük gruplarından Almana Grubu'nun Başkanı Omar Almana'nın iki oğlunun da yer aldığı 70 milyardere İstanbul'da bir haftalık özel program hazırlandığı öğrenildi. ABank'ın yeni sahibi , QBC'nin Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bin Khalifa al Attiyah'ın detayları ile bizzat ilgilendiği devralma kutlamaları için, Katarlı milyarderler özel jetlerle İstanbul'a geldi. QBC'nin davet gönderdiği özel müşterilerinden yoğun bir katılım isteği gelince, bankanın özel jetler kiralamak durumunda kaldığı, hatta müşterilerinin Türkiye'de yatırım fırsatlarını da değerlendirmek istediklerini söylemeleri üzerine, program bir haftaya kadar uzatıldığı öğrenildi. 

Türkiye'de yatırım hevesindeler

QBC'nin CEO'su Andrew Stevens, devralma kutlamaları için belli büyüklükteki müşterilerine davet gönderdiklerini belirterek, "Davet gidenlerin çoğunluğu katılmak istediklerini söyleyince, özel jetler kiralamak zorunda kaldık. Misafirlerimizi taşıyan jetlerin biri indi, biri kalktı. Sonunda 10'u Avrupa'dan, 60'ı da Katar'dan olmak üzere 70 özel müşterimiz bizi yalnız bırakmadı" dedi. QBC'nin Katarlı müşterilerinin Türkiye'de yatırım olanaklarıyla ilgili soruları üzerine bu kez İstanbul programını bir haftaya uzattıklarını söyleyen Stevens, "Türkiye pazarına girişimiz, müşterilerimiz için de yeni bir yatırım kapısı araladı. Aralarında Türkiye'de yatırım yapmak isteyenler var. Türkiye pazarını merak ediyorlar, yatırıma hevesliler. Önümüzdeki dönemde bu temasların sonuçlarını daha iyi göreceğiz. " diye konuştu. 

Ortaklığımız uzun sürecek

ANADOLU Grubu Başkanı Tuncay Özilhan, "Katarlı ortaklarımız Türkiye pazarına girmekten ne kadar memnun olduklarını ve Türkiye pazarının kendileri için ne kadar önemli olduğunu göstermek için en büyük müşterileriyle birlikte geldiler. Biz de çok şaşırdık, özel bir uçak kiralamışlar. Türkiye pazarıyla çok ilgililer, bu tabi bizim için güzel haber" dedi. Özilhan, Katarlı ortaklarının Anadolu Grubu'nun bankada hissedar olarak kalmasını istediklerini hatırlatarak, ellerindeki yüzde 25 hisseyi satmak konusunda, "Şu anda böyle bir plan yok. Daha uzun süre ortaklığımız sürecek gibi duruyor" diye konuştu. 
QBC Başkanı Abdullah Bin Khalifa al Attiyah da gala gecesindeki konuşmasında, "Uzun zamandır Türkiye pazarına girmek istiyorduk. Bu anlamda yaptığımız çalışmalar kapsamında grubumuza ve hedeflerimize son derece uygun ABank'ı almış olmaktan son derece mutluyuz. ABank ile gelecekte daha hızlı büyüyeceğiz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir