Katılımcılara ‘İFM’ çatısı

Katılım bankacılığının geliştirilmesine yönelik proje, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) kapsamına dahil edilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

julide_.jpg

İSTANBUL - Katılım bankacılığının geliştirilmesine yönelik proje, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) kapsamına dahil edilecek. DÜNYA’nın edindiği bilgiye göre, Onuncu Kalkınma Planı’nda 6 bileşeni olan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) programında yedinci bileşen olarak faizsiz bankacılığın; “Katılım Bankacılığı Faizsiz Finans Sisteminin Geliştirilmesi” başlığı adı altında yer alacak. Katılım bankacılığının ‘Onuncu Kalkınma Planı İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’ çatısına dahil edilmesi için son kararı ise Kalkınma Bakanlığı verecek. 

Kamunun katılım bankacılığı yapmaya karar vermesi ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nin (TKBB) geçtiğimiz aralık ayında Kızılcahamam’da ortaklaşa düzenlediği “Katılım Bankacılığı ve Faizsiz Finans Çalıştayı” sonrasında bir eylem planı hazırlanmıştı. Eğitim, imaj, insan kaynakları, yeni ürün geliştirilmesi, ortak görüş oluşturma, algı, pazarlama, alt yapı eksikliği, prensipler, mevzuat ve düzenlemeler gibi 10’a yakın konu üzerinde çalışmalar yapılmıştı. BDDK’nın çalıştay sonrasında hazırladığı 120 sayfalık raporu ise 30 Mart’ta yapılacak seçimler sonrasında açıklayacağı ifade ediliyor. 

Küresel Finans’ta ilk 25 hedefi 

Ekonomik büyümenin desteklenmesi ve katma değeri yüksek olan finans sektörünün geliştirilmesi amacıyla İstanbul Finans Merkezi çalışmalarına 2009 yılında başlandı. Bu kapsamda, İstanbul’un uluslararası finans merkezi haline getirilmesi, 2007-2013 yıllarını kapsayan Dokuzuncu Kalkınma Planı'nda yer almış ve 71 maddelik bir eylem planı hazırlanmıştı. 2009 Yılı Programı'nda, İFM projesinin uygulamaya konulması öncelik olarak yer almış ve buna ilişkin strateji belgesinin oluşturulmasında koordinasyon görevi Devlet Planlama Teşkilatına (Kalkınma Bakanlığı) verilmişti. Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan İFM Stratejisi ve Eylem Planı 2 Ekim 2009 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. İstanbul Finans Merkezi programı, 2023 hedefl erinin yer aldığı Onuncu Kalkınma Planında da yer alıyor. Onuncu Kalkınma Planı İstanbul Finans Merkezi programının hedefl eri; İstanbul’un Küresel Finans Merkezleri Endeksinde ilk 25 içerisinde yer alması ve Türkiye’nin Finansal Gelişmişlik Endeksinde ilk 30 içinde yer alması olarak belirlenmişti. 

71 eylemden 36 tanesi gerçekleşti 

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Görüş Dönemi’ne ait Aralık- 2013 raporuna göre, 71 eylemden 36 tanesi gerçekleştirildi. 2010’da sonuçlandırılması planlanan 21 eylemden 10 tanesi, 2011’de 12 eylemden 5’i ve 2012’de 30 eylemden 17’si hayata geçirildi. Rapora göre, 2013 yılı Aralık ayı sonu itibarıyla 21 eylemde büyük aşama kaydedilmiş (%50-%99), 13 eylemde çalışmalar sürdürülmekte (%1- %49), 1 eylemde ise aşama kaydedilememiş (%0) durumda. Eylül 2013 Görüş Döneminde Strateji ve Eylem Planında yer alan 71 eylem ortalama yüzde 75,5 düzeyinde tamamlanmış durumdayken Aralık 2013 Görüş Dönemi itibarıyla bu oran yüzde 76,3 düzeyine ulaştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir