Kazakistan ve Sırbistan ortaklığı sona erdi

Efes Breweries International N.V ve Heineken, Kazakistan ve Sırbistan'daki ortaklıklarını sonlandırıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Anadolu Efes'in yüzde 100'üne sahip olduğu iştiraki Efes Breweries InternationalN.V. ('EBI') ve Heineken N.V. ('HEINEKEN') Kazakistan ve Sırbistan'daki ortaklıklarını bazı şartlara bağlı olarak sonlandırmak konusunda anlaştılar.

KAP'ta yer alan açıklamaya göre, iki şirket karşılıklı azınlık hisselerini birbirlerine satacaklar.
Buna göre;

- EBI, Sırbistan operasyonlarını yürüten Central EuropeBeverages ('CEB') şirketinin yüzde 28 hissesini HEINEKEN'esatacak.

- EBI HEINEKEN'in Efes Kazakistan'daki yüzde 28 hissesinialacak ve böylece Efes Kazakistan'ın tamamına sahip olacak.

Açıklamada yer alan bilgiye göre, bahsedilen ortaklıklar EBI ve HEINEKEN'in 2008 yılında iki ülkedeki operasyonlarını birleştirmesiyle kuruldu.

SABMiller Plc. ve Anadolu Efes arasında 2012 yılının Mart ayında yapılan stratejik işbirliği sonrasında Anadolu Efes ve HEINEKEN Kazakistan ve Sırbistan'daki ortaklıklarını feshetmek için görüşmeler yapmak konusunda anlaştı ve şimdi bu ortaklıkların sonlandırılmasına karar verildi.

Payların transferi ve EBI'nin HEINEKEN'e yapacağı 161 milyon dolar tutarındaki ödemenin yapılmasının en geç 2013 yılının Mayıs ayında tamamlanması bekleniyor.

Bahsedilen ödemenin yapılması için gerekli tutar EBI'nin mevcut nakit kaynaklarından karşılanacak.
Ortaklar aynı zamanda lisans sözleşmelerini de feshetme konusunda anlaştılar ve buna göre, 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle Efes Kazakistan, artık Kazakistan'da Heineken markasının dağıtım ve satışını yapmayacak.

Benzer şekilde, CEB de artık Sırbistan'da Efes markasının dağıtım ve satışını yapmayacak olup Efes markası Sırbistan'da ihracat yoluyla satılmaya devam edecek.