KGF'nin büyümeye katkı sağlaması bekleniyor

KGF’nin kredi büyüme hızını yükseltebileceğini dile getiren Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tufan, bunun rakamlara olumlu yansıyabileceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kredi Garanti Fonu (KGF) tarafından şuana kadar KOBİ'lere 147 bin milyar TL kefalet ve 165 milyar TL kredi sağlamasını değerlendiren Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Murat Tufan, KGF'nin kredi büyüme hızını yükseltebileceğini, aynı zamanda büyüme rakamlarına olumlu yansıyabileceğini ifade etti.

Önümüzdeki süreçte KGF'nin daha da etkin kullanılabileceğini belirten, "Küçük ve büyük boy işletmelerin finansmanlara erişimini kolaylaştıran KGF'ye talep her geçen gün artmaya devam ediyor. Şuana kadar 147 bin milyar TL kefalet ve 165 milyar TL kredi kullandıran KGF kredi büyüme hızını da yükselteci etkide bulunabilir" dedi.

"Kredi büyüme hızı yükselebilir"

Kredi Garanti Fonu'ndaki büyüme hızının bankacılık sektörünün bekletişini değiştireceğini ifade eden Tufan, "2017 yılında kredi büyüme hızı KGF öncesinde yaklaşık olarak yüzde 15 civarlarında ön görülüyor. KGF sonrası bankacılık sektörünün bu beklentisini değiştirdiğini söylemek mümkün. Kredi erişimini kolaylaştıran KGF, toplam kredi büyüme hızının yüzde 20 seviyelerine yaklaşmasına neden olabilir. Ekonomiyi canlandırmak için kullanılan KGF kredi büyüme hızının artmasına fayda sağlarsa büyüme rakamlarına da olumlu yansımasını bekleyebiliriz" açıklamasında bulundu.

Sözlerine, "Hükumet kanadından yapılan açıklamalara bakıldığında KGB'nin banka ve mali sistem içinde derinleştiren bir kurum olmasının hedeflediğini görebiliyoruz" diyerek devam eden Tufan, "Aynı zamanda KGF'ye olan talep bankaların bilançolarına da pozitif katkı sağlamaya devam ediyor. Krediler üzerinden artış sağlaması beklenen KGF'nin bir çok kanaldan etkili olabilir" şeklinde konuştu.

Ticaret anlaşmaları ön plana çıkıyor

Türkiye'nin ticaret tarafında yaptığı anlaşmaların büyüme rakamlarına katkı sağlayabileceğini ön gören Tufan, "KGF sonrası birçok KOBİ'nin de büyüme beklentilerini yukarı yönlü revize ettiğini görüyoruz. Ancak, KGF'nin kullanım amacının önemli olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Mevcut durumda sağlanan kefaletlerin yüzde 62 si ile yeni kredi açıldığını söyleyebiliriz. Toplam kefaletlerin yaklaşık yüzde 90'nı ile KOBİ'ler destekleniyor. Mikro küçük işletmelerin payı ise yüzde 66 civarlarında yer alıyor" ifadelerini kullandı.

KGF'nin yanı sıra Türkiye'nin ticaret tarafında da yaptığı anlaşmaların büyüme rakamlarına katkı sağlamasını beklediklerini söyleyen Tufan, "Çin ile yapılan ilk e-ticaret anlaşması Hindistan ile yapılan anlaşmaların etkisi orta vadede etkilerini gösterecektir. Mevcut durumda AB komisyonu ve Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Türkiye'nin büyüme beklentilerini yukarı yönlü revize etti. KGF ve yapısal reformların etkisiyle büyüme oranının yüzde 3,5 - 4 aralığında gerçekleştiğini görebiliriz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir