Kredi kartı 'kayı dışı'nı önlüyor

Kredi kartları ve banka kartlarıyla yapılan harcamaların hanehalkı harcamalarına oranı yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 40,2 oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ödemelerin kayıt altına alınmasını sağlayarak devletin daha fazla vergi geliri elde etmesine aracılık eden kartlarla yapılan harcamaların, hanehalkı harcamalarına oranı yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 40,2'ye ulaştı. 

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), kartlı ödeme sistemlerinde kasım ayına ait verileri açıkladı. BKM verilerine göre kasım ayı sonunda kredi kartı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artarak 57,1 milyona yükselirken, banka kartı sayısı ise yüzde 5 artışla 104,7 milyona ulaştı. 

Bireylere, işyerlerine ve ülke ekonomisine sağladığı faydalarla artık hayatın vazgeçilmez bir parçası olan kartların, hanehalkı harcamalarına oranı da artmaya devam ediyor ve kayıt dışı ile mücadelede kartların rolü artıyor. Ödemelerin kayıt altına alınmasını sağlayarak devletin daha fazla vergi geliri elde etmesine aracılık eden kartların, hanehalkı harcamalarına oranı yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 40,2 oldu. Bu değer yılın ilk çeyreğinde yüzde 36,1 ve ikinci çeyreğinde ise yüzde 38,8 olmuştu. 

Kartlı ödeme verileri incelendiğinde kredi kartları ile ödeme tutarının 2013 yılının kasım ayına göre yüzde 15 büyüdüğü görülüyor. Kasım ayında kredi kartları ile 37,2 milyar TL tutarında ödeme yapıldı. Banka kartları ile yapılan ödeme tutarı ise 2,5 milyar TL oldu ve bir yıl öncesine göre büyüme oranı yüzde 27 olarak gerçekleşti. 

Kartlı ödeme sistemleri için önemi hızla artan ticari kredi kartları ile yapılan ödemeler ise kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 36'lik hızlı bir büyüme gösterdi. Kasım ayında 7 milyar TL'lik ödemede kullanılan ticari kredi kartlarının, kredi kartları ile yapılan ödemeler içerisindeki payı yüzde 19'a ulaştı.