Kredi kartında faizi ihtiyaç kredisi belirleyecek

Azami kredi kartı faiz oranı ihtiyaç kredisi faiz oranına göre hesaplanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Azami kredi kartı faiz oranı, belirlenmesinde bankalarca Merkez Bankasına haftalık olarak bildirilen ve ilgili hafta içinde TL cinsinden kullandırılan ihtiyaç redilerine uygulanan diğer maliyetler dâhil ağırlıklı ortalama efektif yıllık faiz oranları esas alınacak.

Bu oranlar bankacılık sektörü için toplulaştırılacak ve aylık basit faiz oranı karşılığı hesaplanacak. Bu oranın son on üç haftalık basit aritmetik ortalaması alınarak ihtiyaç kredisi aylık faiz oranı hesaplanacak.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Merkez Bankası'nın kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranları hakkındaki tebliğ uyarınca, TL cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı, ihtiyaç kredisi aylık faiz oranı; Yüzde 1.15 ve yüzde 1.59 aralığında ise yüzde 2.02, Yüzde 1.59'dan büyük ise ihtiyaç kredisi aylık faiz oranına 43 baz puan eklenmesiyle bulunan oran, yüzde 1.15'ten küçük ise ihtiyaç kredisi aylık faiz oranına 87 baz puan eklenmesiyle bulunan oran olarak belirlenecek.

Yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı, TL cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranının yüzde 80'i olarak tespit edilecek.

TL cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami gecikme faiz oranı, TL cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranına 50 baz puan eklenerek, yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami gecikme faiz oranı ise yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranına 50 baz puan eklenerek belirlenecek.

Katılım bankalarınca kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık akdi kâr payı oranları bu tebliğle belirlenen aylık azami akdi faiz oranlarını, aylık gecikme cezası oranları ise aylık azami gecikme faiz oranlarını geçemeyecek.

Merkez Bankası, kredi kartı işlemlerinde her yılın Ocak-Mart, Nisan-Haziran, Temmuz-Eylül ve Ekim-Aralık dönemlerinde uygulanacak olan aylık azami akdi ve gecikme faiz oranlarını belirlenen esaslara göre hesaplayarak yayımlayacak. Tebliğle, 2006/1 sayılı kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranları hakkında tebliğ yürürlükten kaldırıldı. Ancak, bu belirlenen oranlar 31 Aralık'a kadar geçerli olacak.