Kritik toplantılar öncesinde yatay seyredecek

Borsanın FED ve ECB kararları öncesinde yatay seyir izlemesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Fed ve ECB kararları öncesi azalan iyimserlikle İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) hafif eksili açıldı.  İMKB 100 endeksi güne 52,91 puanlık düşüşle 64.206,63 puandan başladı. İMKB'de hisse senetleri açılış fiyatları itibariyle önceki kapanışa göre yüzde 0,08 oranında değer kaybetti.

ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantılarından çıkacak sonuçlar öncesinde Asya ve ABD borsaları değer kaybederken, İMKB'nin de Ağustos ayının ilk işlem gününe hafif düşüşle başlamasının ardından kritik toplantılar öncesinde yatay bir seyir izlemesi bekleniyor.

Analistler endeksin 63.900 ve 63.400 seviyelerinin içinde bulunduğu yükseliş trendinin korunması için kritik olduğunu belirtirken yükselişlerde ise 64.700 ve 65.000 puan seviyelerinin gün içi direnç olarak takip edileceğini kaydediyorlar.

ABD borsaları, işlemcilerin Fed'den bugün ekonomi ve olası yeni tur destek konusunda beklenen açıklamalara odaklanmalarıyla dün düştü.


Asya borsaları Çin'de açıklanan zayıf imalat PMI verisinin yatırımcı güvenini azaltması ve Fed ile ECB'den bu hafta destek açıklanacağı beklentisinin zayıflamasıyla bugün düştü.
Çin'de resmi imalat PMI'ın Temmuz'da 50.1 ile son sekiz ayın en düşük seviyesine gerilemesi sektörün zorlukla büyüdüğüne işaret etti. Avrupa borsalarının vadeli endeksleri ise yatay açılışlara işaret ediyor.

Global piyasaların dün bir miktar düzeltme ile karşılaştığını hatırlatan Ak Yatırım günlük değerlendirmesinde, "Piyasalar bu akşamki Fed ve yarınki Avrupa Merkez Bankası kararları öncesinde yataya girebilir" ifadesini kullandı.


Fed'in İMKB'nin kapanışı ardından yapacağı açıklamalar beklenirken, bugünün diğer gündem maddeleri arasında İstanbul Ticaret Odası tarafından açıklanacak Temmuz ayı İstanbul enflasyon verileri ve Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanacak Temmuz ayı ihracat verileri bulunuyor.
Fed'in faizlerde herhangi bir değişime gitmesi beklenmese de, ezeli iyimserler olarak adlandırılan bir grup yatırımcı, merkez bankasının daha sonra yapılacak bir tahvil alımı için zemin hazırlayacağını düşünüyorlar.

İMKB 100 endeksi dün yüzde 1.19 kayıpla 64,259.54 puandan kapanış yaptı.

Gösterge tahvilin bileşik faizi güne yatay başladı

Tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi güne yüzde 7,62 seviyesinden başladı. FED'in bu akşam saatlerinde tamamlanacak olan toplantısına odaklanan bono piyasaları dün genel olarak yatay hareket ederken yurt içinde beklentilerden düşük gelen dış ticaret açığı nedeniyle güçlü alışların hakim olduğu bir gün izlendi. Dün güne yüzde 7,75'den başlayan gösterge tahvilin bileşik faizi sert bir şekilde düşerek günü yüzde 7,62'den kapattı.

Bugün için uzmanlar yurt dışı veri ve haber akışının takip edileceğini ve gösterge tahvilin bileşik faizinin gelecek haftaki yoğun ihale takvimi öncesinde yüzde 7,55 - 7,70 bandında yatay hareket edebileceğini belirtiyorlar

Döviz - Altın - Petrol

Euro/dolar paritesi 1.2311; Dolar /Yen paritesi 78.10
Bankalararası piyasada dolar en iyi alış/satış 1.7945-1.7955 TL

Brent petrolün varil fiyatı 104,95 dolar seviyelerinde.

Altının ons fiyatı saat 10:00 itibariye 1,618 dolardan işlem görüyor.


***
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.




 

Bu konularda ilginizi çekebilir