Kur ve faiz haftaya hızlı başladı
Güney Kıbrıs endişeleriyle kur ve faiz sert yükselişte, ihaleler bekleniyor.
İSTANBUL - Güney Kıbrıs'a yardım planı kapsamında mevduata getirilmesi planlanan vergi nedeniyle tüm küresel mali ortamda güven zedelenmesine neden olurken, riskten kaçışın artmasıyla kur ve faiz güne yükselişle başladı, iç piyasada ise bugün düzenlenecek iki Hazine ihalesi bekleniyor.
Euro, Güney Kıbrıs'a yardım planının mevduat sahiplerinin vergilendirilmesi gibi başka ülkelerde de bankalardan para kaçışına yol açabilecek kadar tehlikeli bulunan bir koşulu da içerdiğine ilişkin haberlerin ardından bugün düştü. Euro dolar karşısında bugün Cuma günkü kapanış öncesine göre yüzde 1.3 düşüşle 1.2901 seviyesinde işlem gördü.
Euro bölgesi maliye bakanları 10 milyar euroluk yardım paketi karşılığında Güney Kıbrıs'taki banka müşterilerinin mevduatlardan yüzde 9.9'a kadar ödeme yapmalarını istiyor. Kıbrıs parlamentosunda bugün onaylanması halinde ilk defa tasarruf sahipleri Avrupa'dan yardım karşılığında yükümlülük altına girmiş olacaklar. Bu karar Cumartesi sabahı açıklandıktan sonra ülke genelinde nakit talebine neden olurken, Güney Kıbrıs'ın ortamı yumuşatmak adına bir son dakika planı üzerinde çalıştığı belirtildi.
Hazine bugün Mart ayı borçlanma programı çerçevesinde 14 Şubat 2018 itfalı, sabit kuponlu,6 ayda bir kupon ödemeli tahvili yeniden ihraç edecek ve 11 Mart 2020 itfalı değişken faizli altı ayda bir kupon ödemeli tahvilin ilk ihracını gerçekleştirecek. Mart ayında toplam 11.4milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 7.9 milyar TL'si piyasadan ihale yoluyla olmak üzere toplam 10 milyar TL'lik iç borçlanma planlayan Hazine bu hafta gerçekleştirdiği kuponsuz tahvil ihracı ve ardından düzenlenen opsiyonlar ile rekabetçi olmayan teklifler (ROT) dahil piyasadan yaklaşık 1.61 milyar TL borçlandı.
Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, "Geçtiğimiz altı ay içinde, global piyasalarda Avrupa krizinin geride kaldığı fiyatlandı. Haftasonu AB'nin Güney Kıbrıs için aldığı bazı kararlar, bu düşüncenin doğru olup olmadığını görmemiz için bir test niteliğinde. İlk olarak piyasalarda satış görülecektir, ancak bu satışların uzun süreli olmayacağını düşünüyoruz. Yurtiçi piyasalarda da yine kısa süreli bir olumsuzluk bekliyoruz" dedi ve ekledi:
"Tahvil piyasasında bu hafta yapılacak 4 ihale nedeniyle satış baskısı korunacaktır. TL'de olduğu gibi TCMB'nin fonlama tarafı ile ilgili vereceği mesajlar faizde kısa vadeli yönü belirleyecek. Bir süre daha verim eğrisinin dik şeklini koruyacağını ve kısa vadeli tahvillerin uzunlara göre daha cazip olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Yurtiçinde paritedeki düşüş ile birlikte dolar/TL kurunda geçen hafta başlayan yükselişin sürmesini bekliyoruz. Ancak TL'nin döviz sepeti bazında önemli bir değişim sergilemiyor olması nedeniyle, 1.8150-1.8300 aralığında yeniden dövize satış geleceğini ve kurun bir süre daha 1.80 civarında dalgalanmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz. Kuşkusuz 26 Mart'taki TCMB toplantısı, TL açısından en kritik konu olmaya devam edecek."
Tahvil-bono piyasasında Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 5.93 olan gösterge tahvilin bileşik faizi, bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 5.93/5.87 seviyesindeydi.
Reuters Matching sisteminde Cuma günü akşam 1.8068/1.8069 seviyesinde olan dolar/TL bugün güne TSİ 0842'de sert yükselişle 1.8174/1.8177 seviyesinden başladı. Bankacılar yükselişin tamamının Güney Kıbrıs endişelerinin pariteye yansıması ve riskten kaçışla gelişmekte olan ülke para birimlerinden çıkışla olduğunu söylediler.