Küresel borsalar kayıpları durdurdu

ECB'nin daha fazla parasal genişleme olabileceği sinyallerinin gelmesi ve petrol fiyatlarının toparlanma sinyalleri vermesi borsaları toparladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel hisse senetleri, petrolün varil fiyatındaki artışın ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ek teşvik açıklayabileceğini işaret etmesiyle kayıplarını durdurdu, güçlü yükselişler gerçekleştirdi.

Asya borsaları, ayı piyasasının eşiğinden döndü. 

Japonya hisse senetleri, Japonya Merkez Bankası'ndan (BOJ) gelebilecek bir teşvik paketi beklentisiyle dört ayın en güçlü yükselişini gerçekleştirdi. Japonya Topix Endeksi, Ekim 2008'den bu yana görülen aylık kaybını azalttı ve Tokyo saatiyle 14:11'de yüzde 4.9 yükselerek 1,364.85 puan seviyesine tırmandı. Nikkei 225 Endeksi, yüzde 5.1 yükselerek 16,825.53 puan seviyesine yükseldi. BOJ tarafından ek teşvik değerlendirmesi yapıldığı bilgisini içeren rapor, yükselişte etkili oldu. 

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi de yüzde 2 yükseldi. Endeks dün son 4 yılın en düşük seviyelerine gerilemişti.  

Wall Street'te de ECB'nin para politikasını genişleteceği ve petrol fiyatlarının toparlanma sinyalleri kaynaklı artışlar görüldü. 

Dow Jones yüzde 0.74 yükselerek 15,882.68 puandan kapanırken, S&P 500 yüzde 0.52 artışla 1,868.99 ve Nasdaq da yüzde 0.01 artışla 4,472.06 puan oldu.

ABD'de devam etmekte olan bilanço sezonunda Thomson Reuters verilerine göre S&P 500 firmalarının ortalama yüzde 4.5 daha düşük kâr açıklaması bekleniyor. Fakat kötü darbe alan enerji sektörü çıkarıldığında şirketlerin kârı yüzde 1.6 artıyor.      

Bu sabah itibariyle baktığımızda ABD ve Avrupa vadelilerinde yükselişin sürdüğü görülüyor.

Çin MB piyasaya 3 yılın en fazla likiditesini verdi

Çin Merkez Bankası (PBOC) dün açık piyasa işlemleri yoluyla, piyasaya yaklaşık üç yılın en fazla likiditesini enjekte etti ve böylelikle, sermaye çıkışlarının arttığı bir ortamda, Çin'de yeni yıl tatilinin yaklaşması ile artan nakit ihtiyacından doğan sıkışmayı rahatlatmaya çalıştı.

Avrupa Merkez Bankası faizlere dokunmadı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) dünkü toplantısında temel faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Frankfurt'ta dün bir araya gelen Yönetim Konseyi'nin 25 üyesi, temel refinansman faizini yüzde 0.05'te, mevduat faizini eksi yüzde 0.3'te be marjinal faizi ise yüzde 0.3'te tutma kararı aldı.

Draghi varlık alımlarının iyi bir şekilde ilerlediğini belirterek "faizlerin bir süre daha düşük seviyelerde kalması bekleniyor" yorumunu yaptı. Gelişen ülkelerdeki belirsizliklerin aşağı yönlü riskleri artırdığını söyleyen Başkan Mart ayında para politikası duruşunu gözden geçirmelerinin mümkün olduğunu belirtti. Draghi küresel belirsizlik ve jeopolitik gerilimlerin gittikçe büyüyen riskler arasında olduğuna vurgu yaptı.