Küresel borsalarda 'Çin işkencesi' sürüyor

Çin Merkez Bankası'nın yuanda gerçekleştirdiği devalüasyonun ardından Çin borsası ve diğer dış borsalarda sert düşüşler yaşanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Asya borsaları, Wall Street'in tarihin en kötü yeni yıl başlangıcını yapması ve yatırımcıların Çin yönetiminin ekonomik sorunlara cevap vermede yeterli olup olamayacağına dair şüpheleri üzerine güvenli liman olarak kabul edilen yen ve tahvillere yönelmesiyle bugün sert düşüşler yaşadı.

Japonya'da piyasaların tatil olmasından dolayı likidite azalırken, işlemlerde yüksek volatilite de görüldü.

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 2 geriledi. Çin'de de Shanghai bileşik endeksi ve CSI300 endeksi en az yüzde 1 düşüş yaşadılar.

Çin Merkez Bankası'nın yuanın değerini sert bir şekilde artırmasıyla Çin yine endişelerin merkezi oldu. Bankanın bu adımı her ne kadar kur rekabeti korkularını azaltsa da, yatırımcıların Çin yönetiminin ekonomik politika eğilimleri konusundaki kafa karışıklığının devam etmesine neden oldu.

ABD vadeli hisseleri de erken Asya seansında yüzde 0.35 düştü. Yatırımcılar, S&P 500 ve Dow endekslerinin bugüne kadar en kötü 5 günlük performansı gerçekleştirdiği geçen haftadan sonra bugün ABD hisselerinin gidişatını takip edecekler.