Küresel Para Haftası başladı

Küresel Para Haftası (Global Money Week), Türkiye'de Borsa İstanbul'un ev sahipliğinde gerçekleştirilen gong töreni ile başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Geçtiğimiz yıl 38 ülkede borsa açılış gonguyla başlatılan Küresel Para Haftası (Global Money Week), bu yıl ülkemizde Borsa İstanbul'un ev sahipliğinde gerçekleştirilen gong töreni ile başladı. SPK-FODER iş birliğinde ve Borsa İstanbul ev sahipliğinde gerçekleştirilen gong töreni Küresel Para Haftası’nda gençlere, onların hayallerine ve finansal geleceklerine yönelik sembolik destek olarak ifade edildi.

Gerçekleştirilen gong töreninin ardından konuşan Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Zafer tasarrufların artırılması ve bilinçli ve en verimli şekilde değerlendirilmemesinin Türkiye’nin en önemli ekonomik meselelerinin başında geldiğini belirtirken, Türkiye’de toplumun 2014 yılında GSYH’nin yüzde 13’ü oranında tasarruf ettiğine, GSYH’nin yüzde 19’unu ise yatırımlara yönlendirdiğini ifade etti. Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Zafer “Aradaki farkı yurtdışı kaynaklardan karşılamak zorunda kalan bir ülke olduğumuz bu en basit istatistikte açıkça görülmektedir. Türkiye’de tasarruf oranının yükselmesi ve söz konusu tasarrufların Türkiye sermaye piyasalarında değerlendirilmesi bu sebeple büyük önem arz etmektedir” dedi. 

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER), Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Denizmen ise konuşmasında “FODER olarak biz, finansal okuryazarlığı sürdürülebilir kalkınma ve büyümenin temel parametresi olarak görüyoruz. Gençler ve çocuklar ise bu parametrenin en önemli yapıtaşları. Küçük yaşta oluşacak tasarruf bilinci, hem gençlerimizin hem de ülkemizin geleceği için atılmış verimli bir tohum” dedi.

SPK Kurumsal İletişim Daire Başkanı Emre Önyurt ise konuşmasında finansal eğitim kavramının yaşadığımız küresel finansal kriz sonrasında daha da önemli hale gelmeye başladığını belirterek finansal konulardaki bilgi yetersizliğinin, önce bireylerin sonra da ülkelerin ekonomik istikrarını tehdit ettiğini ifade etti.

Önyurt konuşmasında ayrıca, “Finansal eğitim denildiğinde iki temel konunun ele alınması gerektiğini düşünüyoruz: Küçük yaşlardan itibaren düzenli tasarruf yapma alışkanlığının kazandırılması ve bireylerin hem gelirlerini hem de bu gelirlerinden artırıp tasarruf ettikleri birikimlerini planlı ve bilinçli kullanma tecrübesinin kazandırılması. Sermaye piyasalarımız ve ülke kalkınması için kritik öneme sahip bilinçli yatırımların temelini, bilinçli yapılan tasarruflar oluşturmaktadır. O nedenle bu seneki Küresel Para Haftası’nın teması olan “Akıllı Tasarruf”u oldukça anlamlı bulduğumu belirtmek isterim. Bu konuyla alakalı olarak tüm halkımızın finansal konulardaki bilinç düzeyini arttırmayı amaçlayan finansal eğitim web sitesinin lansmanının önümüzdeki günlerde yapılacağını buradan belirtmek istiyorum. Bu sistem üzerinden vatandaşlarımız tarafsız ve doğru bilgiye hiçbir kısıtlama olmadan ulaşabilecekler. Yatırım araçları, bireysel emeklilik, Faizsiz bankacılık gibi birçok konuda geniş bir yelpazede sunulan eğitimler neticesinde ülkemizdeki finansal eğitim seviyesinin farklı bir noktaya gelmesini hedefliyoruz ” dedi.