Küresel piyasalar artan dolar talebi ile geriledi

Analistler, bugün açıklanacak 2. çeyrek GSYH verisinin takip edileceğini belirterek, gelecek haftaki yoğun veri takvimi öncesinde negatif seyrin devam edebileceğini öngörüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalar, ABD'de faizlerin tahminlerden daha erken artırılabileceği yönündeki algının artması nedeniyle dolara yönelirken, hisse senedi piyasaları satış baskısı altında kaldı.

ABD'de beklentilerden iyi gelen makroekonomik veri serisinin devam etmesi, Merkez Bankası (Fed) üyelerinin faizlerin piyasa tahminlerinden erken artırılabileceği ve ekim toplantısında Fed'in sözle yönlendirme tutumunun farklılaşabileceği söylemleri dolara talebi artırdı. Hisse senedi piyasalarında satış baskısı etkili oldu. Dow Jones endeksi dün günü yüzde 1,54 düşüşle 16.946 puandan tamamladı. S&P 500 endeksi yüzde 1,62, Nasdaq endeksi yüzde 1,94 düştü. Analistler, bugün açıklanacak 2. çeyrek GSYH verisinin takip edileceğini belirterek, gelecek haftaki yoğun veri takvimi öncesinde negatif seyrin devam edebileceğini öngörüyor.

Avrupa tarafında avro/dolar paritesi yaklaşık son iki yılın en düşük seviyesi olan 1,2697'ye kadar geriledi, hisse senedi piyasalarında yüzde 1'i aşan düşüşler görüldü. Rusya’nın, AB ve diğer ülkelerin ekonomik yaptırımlarıyla ilgili karşı hamle yapabileceğine ilişkin beklentilerin yükselmesi hisse senedi piyasalarını negatif etkiledi. Almanya'da son dönemde açıklanan verilerin beklentileri karşılamaması da ekonomik aktiviteye ilişkin tedirginlikleri artırdı. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,57, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,99, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,32 değer kaybetti.

Asya borsaları haftanın son işlem gününe, küresel piyasalardaki negatif görünümün etkisi ile satıcılı başladı. Şu dakikalarda Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,90, Çin'de Şanghay endeksi yüzde 0,29 azalışla işlem görüyor.

Yurt içinde BIST 100 endeksi, önceki gün analistlerin kritik destek olarak nitelendirdikleri 76.500 seviyesinin aşağı yönlü kırılmasıyla artan satış baskısı, küresel piyasalardaki negatif hava ve yüksek dolar talebi ile düşüşünü devam ettirdi. Küresel dolar talebi ile dolar/TL yaklaşık 8 ayın en yüksek seviyesi olan 2,2675'i gördü. TL'deki değer kaybının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faizleri değiştirmemesine karşın diğer ülke para birimlerine göre daha fazla olması dikkati çekti. Analistler, döviz kurlarındaki yükseliş eğiliminin devam etmesi durumunda dolar/TL'de 2,2680 ve 2,2850 dirençlerinin takip edileceğini dile getiriyor. BIST 100 endeksinde ise ilk etapta 73.400 ve 72.500 desteklerinin gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir