Küresel piyasalar Çin verileri ile teselli buldu

Çin'den gelen pozitif rakamlara rağmen ABD seçimlerine yönelik endişeler bu verileri ve diğer olumlu ekonomik gelişmeleri gölgede bıraktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin'de beklentilerin üzerinde büyüyen fabrika üretim verileri Asya borsalarında erken kayıpların silinmesini sağlasa da yatırımcılar ABD'de başkanlık yarışının son haftasına girmesiyle beraber temkinli davranıyor.  

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi erken saatlerde 19 Ekim'den bu yana en düşük seviyeye gerilemesinin ardından yüzde 0.3 yükseldi.  Ekim ayı, endeksin Mayıs'tan bu yana ilk defa aylık kayıp gerçekleştirdiği dönem oldu.

Çin'in imalat sektörü büyüdüÇin'in imalat sektörü büyüdü

Çin imalat sektörü aktivitesi ekim ayında beklentilerin üzerinde bir büyüme gerçekleştirerek, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin inşaat sektöründeki büyümenin de katkısıyla istikrara kavuşmaya başladığı sinyalleri verdi. Çin imalat sektörü resmi satın alım yöneticileri endeksi (PMI) Ekim ayında 50.4'ten 51.2'ye yükselirken, Reuters anketine katılan ekonomistler bu rakamın 50.4 olarak gerçekleşmesini bekliyorlardı.  

Fakat Çin'den gelen pozitif rakamlara rağmen ABD seçimlerine yönelik endişeler bu verileri ve diğer olumlu ekonomik gelişmeleri gölgede bıraktı.  

Bugünün diğer önemli ekonomik gelişmeleri arasında Japonya Merkez Bankası para politikasını sabit tutarak enflasyon beklentilerini düşürdü ve beklentiler doğrultusunda bir karar aldı. Yarın ise Fed politika kararını açıklayacak. Fed'in para politikasında bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir