Küresel piyasalar ABD verilerine odaklandı

Küresel piyasalar, dün genel olarak karışık bir görünüm sergilerken, bugün açıklanacak ABD enflasyon verilerinin yatırımcıların odak noktasında olacağı belirtiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de dün sanayi üretim ve kapasite kullanım oranı verilerinin sınırlı da olsa beklentilerin altında kalması ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın açıklamalarının ardından Dow Jones endeksi yüzde 0,29, S&P 500 endeksi yüzde 0,30 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,27 değer kaybetti. Dolar endeksi ise 7 ayın zirvesi olan 98,2'ye çıkmasının ardından başlayan düşüşünü Asya piyasalarında bugüne de taşıdı ve 97,6'ya geriledi.

Fischer, dün New York Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmada, faiz oranlarının uzun süre düşük kalmasının uzun vadede büyüme beklentilerini azalttığını ifade ederek, "Düşük faiz oranları, ekonomiyi olumsuz şoklara karşı savunmasız bırakarak resesyona neden olabilir." dedi.

Analistler, bugün ABD'de açıklanacak enflasyon verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini belirterek, devam eden şirket bilançolarının da hisse bazlı hareketlere neden olduğunu kaydetti.

Avrupa tarafında, euro/dolar paritesi, analistlerin önemli destek olarak nitelendirdikleri 1,0960 seviyesinden gelen tepki alımlarıyla toparladı ve 1,10'un üzerinde dengelendi. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,73, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,46 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,94 değer kaybetti.

Bugün Asya piyasalarında veri gündeminin zayıf olmasının da etkisiyle dolar/yen paritesi yatay bir seyir izlerken, pay piyasalarındaki yükselişler dikkati çekiyor. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1 yükseldi.

Yurt içinde, dün açıklanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Beklenti Anketi'nde, yıl sonu, 12 ay ve 24 ay sonrası enflasyon beklentilerinin gerilemesi ve işsizlik oranındaki artış sonrasında dolar/TL 3,10'un hemen altında dengelenirken, BIST 100 endeksi günü yüzde 0,15 azalışla 77.438 puandan tamamladı.

Bugün ABD ve İngiltere'de açıklanacak enflasyon verilerinin takip edileceğini bildiren analistler, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu ile ilgili haber ve açıklamaların da gündemdeki yerini koruduğunu ifade etti. Analistler, dolar/TL'nin 3,10 direncinin üzerinde kalıcı olmaması durumunda dolar satışlarının etkisini artırabileceğini ve sırasıyla 3,0750 ve 3,0500 seviyelerinin gündeme gelebileceğini belirterek, BIST 100 endeksinde 76.000-78.500 bandı içindeki hareketin devam ettiğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir