Küresel piyasalar durulmaya başladı

ABD'de başkanlık seçimlerini Donald Trump'ın kazanmasının ardından küresel piyasalarda yaşanan şok dalgası sonrası volatilitenin azaldığı gözleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de Trump'ın yeni başkan olarak seçilmesinin ardından yükselen tahvil faizleri ve dolar piyasalarda volatilitenin artmasına yol açmış, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımını daha hızlı yapabileceği beklentilerini gündeme getirmişti. Söz konusu gelişme sonrasında yatırımcıların aşırı reaksiyon verip vermediği sorgulanırken, Trump başkanlığında daha yüksek faiz oranları ve daha az regülasyon olacağı beklentileri ise ABD'de altyapı ve bankacılık sektörü hisselerine alış getirdi.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Daniel Tarullo da dün yaptığı açıklamada, piyasaların Donald Trump yönetimine vereceği reaksiyonun dikkatle izlenmesi gerektiğini belirterek, Fed'in para politikası kararlarını kısa vadeli piyasa hareketlerine göre ayarlamayacağını ancak faiz artışının şu an önceki döneme göre daha mümkün olduğunu ifade etti.

Öte yandan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyelerinin üretim kısıntısına ilişkin anlaşmanın 30 Kasım'da yapacakları toplantıda sonuçlanmasına yönelik girişimlerde bulunduğu haberleri, petrol fiyatlarında hızlı yükselişi beraberinde getirdi. Brent petrolün varil fiyatı dün yüzde 5,1 artışla günü 47 doların hemen üzerinden tamamladı.

Söz konusu gelişmelerle dolar endeksi, dün 100,26 seviyesine kadar yükselirken, bugün 100 sınırında dengelenmeye çalışıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise dün 2,18'e kadar gerilemesi sonrasında bugün 2,22'nin üzerinde bulunuyor. Dün tarihi zirvesini gören Dow Jones endeksi günü yüzde 0,29 yükselişle tamamlarken, Nasdaq endeksi yüzde 1,1 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,75 değer kazandı.

Analistler, piyasalarda volatilitenin azalması sonrasında gözlerin yeniden Fed'in aralık toplantısına çevrildiğini, faiz artırım olasılığının ise neredeyse yüzde 100'e yaklaştığını belirterek, bugün ekim ayı Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE), sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranının takip edileceğini kaydetti.

Avrupa tarafında, dün 3. çeyrek büyüme verisi Euro Bölgesi'nde beklentiler doğrultusunda açıklanırken, Almanya'da piyasa beklentisinin altında kaldı. Öte yandan, İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney, görev süresine ilişkin tartışmalara son vererek 30 Haziran 2019'da mevcut görevinden ayrılacağını bildirdi. Tüm bu gelişmelerle euro/dolar paritesi 1,07 seviyelerinde dengelenirken, pay piyasalarında ABD öncülüğünde bankacılık sektörüne ilişkin artan iyimserlikle yükseliş yaşandı. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,39, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,59 ve Fransa'da CAC 40 endeksi ise yüzde 0,62 yükseldi.

Asya'da ise yükselen petrol fiyatları ve bankacılık sektörüne gelen alışların etkisiyle Japonya'da Nikkei endeksi yüzde 1,1 arttı, Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise güne yükselişle başlaması sonrasında gelen kar satışlarıyla yüzde 0,2 geriledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir