Küresel piyasalar dalgalı seyrediyor

Fed'in faiz kararını bekleyen global borsalar dalgalı bir seyir izliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalar, perşembe günü açıklanacak olan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararı öncesinde dalgalı bir seyir izlerken, piyasalar bugün yoğun veri akışına odaklandı.

ABD'de, çarşamba günü başlayacak Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı beklenirken, Dow Jones Endeksi yüzde 0,38, S&P 500 Endeksi yüzde 0,41 ve Nasdaq Endeksi yüzde 0,34 değer kaybetti. 

ABD'de 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,18 seviyelerinde dengelendi. Brent petrol ise 50 doların altındaki seyrini sürdürerek 47,4 dolar seviyelerinden işlem görüyor. Analistler, perşembe günü açıklanacak Fed faiz kararı ve bugün hareketlenecek veri takviminin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ediyor.

Avrupa tarafında açıklanan veriler Avro Bölgesi'nde temmuz ayı sanayi üretiminin aylık bazda yüzde 0,6, yıllık bazda da yüzde 1,2 ile beklentilerin üzerinde artış kaydettiğini ortaya koydu. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,08 yükselirken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,54, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,67 değer kaybetti. Bugün Avro Bölgesi'nde temmuz ayı dış ticaret verileri açıklanacak.

Asya tarafında, Japonya Merkez Bankası (BoJ) politika faizinde ve parasal tabanın yıllık 80 trilyon yen artırılması programında değişiklik yapmadı. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,77 değer kazandı. Yen ise dolar karşısında 0,17 değer kazandı.

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi erken saatlerde kaydettiği artışları geri vererek yüzde 0.5 düşerken, Çin borsalarındaki kayıplardan etkilendi. Çin'de Shanghai Bileşik Endeksi yüzde 2.4 ve CSI300 endeksi de yüzde 2.6 düştü.