Küresel piyasalar dengelenmeye çalışıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalar, önceki gün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamalarının ardından oluşan negatif havayla görülen sert satışları dengelemeye çalışıyor.

Dün, güne satıcılı başlayan ABD hisse senedi piyasalarında açılışın ardından gelen alışlarla kayıplar geri alındı. Dow Jones endeksi günü önceki kapanışa göre yüzde 0,08 oranında düşüşle 15.295 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi ise yüzde 0,29 oranında değer kaybetti.

Piyasalar kapandıktan sonra Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin yaptığı konuşmadan önümüzdeki dönem politikalarına yönelik sinyal bekleyen piyasalar aradıklarını bulamasa da analistler, Draghi'nin açıklamalarının parasal genişleme ve ekonomiye desteğin devam edeceğine işaret etmesinin bugün tepki alımlarının gücünü artırmasını sağlayabileceğini belirtiyor.

Dün ALmanya'da DAX endeksi günü yüzde 2,10 oranında değer kaybıyla tamamlarken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,07, İngiltere'de FTSE 100 endeksi de yüzde 2,10 oranında düşüş kaydetti. Bugün Japonya'da dünkü yüzde 7'yi aşan düşüşün ardından gelen tepki alımlarının sınırlı kalmasıyla düşüş eğiliminin hafiflese de devam ettiği görülüyor. Nikkei 225 endeksi bu dakikalarda önceki kapanışa göre yüzde 1,75 oranında değer kaybederken Çin'de Şangay endeksi ise önceki kapanış seviyesinde bulunuyor.

Yurt içinde ise dün küresel piyasalara paralel olarak yüzde 2 oranında değer kaybıyla güne başlayan BIST 100 endeksi gün boyu dar bantta dalgalı seyretti. Dün piyasalar açıkken gelen kredi derecelendirme kuruluşu JCR ve akşam saatlerinde gelen Kanadalı DBRS'nin Türkiye'nin notunu "yatırım yapılabilir" seviyeye yükseltmesinin piyasalara etkisinin sınırlı olacağını ifade eden analistler, bununla birlikte orta ve uzun vadede pozitif görünümü desteklediğini kaydediyor.