Küresel piyasalar Fed kararlarını bekliyor

Piyasalar çarşamba günü açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarına odaklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalar pozitif bir seyir izlediği haftanın ardından yeni haftada çarşamba günü açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarına odaklandı. 

ABD'de geçen hafta açıklanan makroekonomik verilerle dalgalı bir seyir izleyen piyasalar genel olarak pozitif bir görünüm sergiledi. ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri geçen hafta yüzde 2,16'dan yüzde 2,2640'a yükselirken, hisse senedi piyasaları yaklaşık yüzde 2,5 değer kazandı. Analistler, çarşamba günü kararlarını açıklayacak olan Fed toplantısı ve Başkan Janet Yellen'in açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, alınacak kararlarda bir sürpriz beklenmese de bundan sonraki  süreçte Fed'in duruşuyla ilgili ipuçlarının izleneceğini kaydediyor. Fed'in 15 milyar dolarlık tahvil alım programını bu ay sonlandırabileceği tahmin ediliyor. 

Avrupa tarafında, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bankalara ilişkin "stres testi"ni açıklamasının ardından geçen haftayı 1,2670'den kapatan euro/dolar paritesi yeni haftaya 1,27 seviyelerinden başladı. Test ile 25 bankada 25 milyar euroluk sermaye açığının tespit edilmesinin ardından ECB'nin söylemleri ve atacağı adımların kısa ve orta vadede piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağı belirtiliyor. ECB Başkan Yardımcısı Constancio hafta sonu yaptığı açıklamada stres testi ve değerlendirmelerin kasım ayında tam olarak faaliyete geçecek "Tek Denetim Mekanizması"nın hazırlanmasında önemli bir kilometre taşı olduğunu kaydetti. 

Yurt içinde Cumhuriyet Bayramı nedeniyle yarın yarım gün, çarşamba günü tam gün işlem yapılmayacak olan piyasalarda geçen hafta izlenen pozitif seyrin yeni haftanın açılışında da etkili olabileceğini ifade eden analistler, cuma günü açıklanacak enflasyon raporu ve dış ticaret verilerinin takip edileceğini vurguluyor. Fed kararlarının küresel piyasalarla birlikte yön üzerinde ana belirleyici olacağını aktaran analistler, petrol fiyatlarındaki düşük seyrin devam etmesinin yurt içi piyasaları olumlu etkilemeye devam edeceğini tahmin ediyor. 

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle: 

11.00 Almanya, ekim ayı IFO endeksleri 

14.30 Türkiye, ekim ayı reel sektör güven endeksi  

14.30 Türkiye, ekim ayı kapasite kullanımı  

15.45 ABD, ekim ayı imalat dışı PMI  

16.00 ABD, eylül ayı bekleyen konut satışları 

16.30 ABD, ekim ayı Dallas Fed imalat endeksi  

Bu konularda ilginizi çekebilir