Küresel piyasalar haftayı yoğun geçirecek

Küresel piyasalarda bu hafta yoğun veri takvimi takip edilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalar 2014 yılının ilk günlerini çok güçlü olmamakla birlikte kar satışları ile geçirdikten sonra bu hafta başta ABD olmak üzere yoğun veri takvimini takip edecek.

ABD'de geçen haftanın son işlem gününde sınırlı da olsa alıcılı bir seyir izlendi ve bir önceki gün kayıplarının bir kısmı telafi edildi. Dow Jones endeksi cuma gününü yüzde 0,17 oranında yükselişle 16.470 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi ise günü yüzde 0,03 oranında sınırlı bir değer kaybıyla tamamladı. Bu hafta ABD'de, cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri başta olmak üzere veri takviminin yoğun olduğunu belirten analistler, piyasaların verilerden ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) önceki toplantı tutanaklarından Fed'in gelecek toplantılarda atacağı adımlara ilişkin ipuçlarını arayacak.

Avrupa tarafında, avro/dolar paritesi geçen haftanın son iki iş gününde 1,38'e yakın seviyelerden 1,36'nın altına kadar gerilerken, hisse senedi piyasalarında yatay bir seyir izlendi. Almanya'da DAX endeksi cuma günü yüzde 0,37 oranında yükseliş kaydederken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,48, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 0,39 oranında değer kazandı. Almanya'da bugün aralık ayı TÜFE açıklanacak.

Yurt içi piyasalarda ise yükseliş eğilimindeki döviz kurları ve faizlerin negatif etkisiyle BIST 100 endeksinin yükseliş çabalarının sınırlı kaldığı ve satış baskılarının devam ettiği görüldü. Bugün yurt içinde açıklanacak aralık ayı reel efektif döviz kuru verisinin takip edileceğini belirten analistler, BIST 100 endeksinin 66.100 desteğinin hemen altında kapanış yapmasının teknik görünüm açısından negatif olduğunu kaydediyor. Endeksin 66.100 puan altında kalması durumunda 63.800 ve 62.500 seviyelerinin tekrar gündeme gelebileceğini ifade eden analistler, bu seviyenin üzerine yükselmesi durumunda ise tepki yükselişinin ivme kazanabileceğini tahmin ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

11.00 Avro bölgesi, aralık ayı bileşik PMI

11.30 Avro bölgesi, ocak ayı Sentix yatırımcı güveni

14.30 Türkiye, TCMB aralık ayı reel efektif döviz kuru

15.00 Almanya, aralık ayı TÜFE

17.00 ABD, kasım ayı fabrika siparişleri

17.00 ABD, aralık ayı ISM imalat sanayi dışı endeks  

Bu konularda ilginizi çekebilir