Küresel piyasalar karışık görünüyor

Küresel piyasalar politik gelişmelere odaklanırken, perşembe günü hareketlenecek veri ve haber trafiği öncesinde pay piyasaları karışık bir görünüm sergiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de dün açıklanan ISM imalat dışı endeksin beklentilerin altında kalması ve fabrika siparişlerinin yüzde 0,2 azalarak dört ay süren yükseliş eğilimini sonlandırması sonrası dolar endeksi gerilemeye devam etti. Dolar endeksi 96,6 ile 9 Kasım 2016 tarihinden bu yana en düşük seviyesine gerilerken, dün Dow Jones endeksi yüzde 0,10, S&P 500 endeksi yüzde 0,12 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,16 düşüş kaydetti.

Analistler, ABD Başkanı Donald Trump'ın, bu haftayı "Altyapı Haftası" ilan etmesi nedeniyle, altyapı yatırımları yasa tasarısına ilişkin haber ve açıklamaların hafta boyunca piyasaların gündeminde olacağını belirterek, ayrıca perşembe günü eski FBI Direktörü James Comey'in vereceği ifadenin de takip edileceğini dile getirdi.

Avrupa tarafında, İspanya'da bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin artmasına karşına avro/dolar paritesinin yükseliş eğilimini devam ettirmesi dikkati çekti. Parite, analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 1,1280'i test etmesi sonrasında bugün Asya piyasalarında 1,1275 seviyesinde dengelendi. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,25 değer kazanırken, perşembe günü gerçekleştirilecek genel seçim öncesinde İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,29 geriledi. İspanya'da IBEX 35 endeksi ise finans sektörünün gün içindeki sert düşüşlere karşın kapanışa doğru kayıplarının önemli bir kısmını telafi etmesi ile günü yüzde 0,19 azalışla tamamladı.

Bugün Japon yeninin dolar karşısındaki yükselişinin negatif etkisi ile gerileyen Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 0,6 değer kaybederken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yatay bir seyir izliyor.