Küresel piyasalar pozitif görünümü koruyor

Piyasalarda pozitif görünüm korunurken, bugün yurt içinde Hazine'nin düzenleyeceği ihaleler takip edilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalar dün genel olarak pozitif görünümünü korurken, bugün yurt içinde Hazine'nin düzenleyeceği ihalelerin takip edileceği belirtiliyor. 

ABD'de dün açıklanan sanayi üretimi verisinin beklentilerin altında kalmasına karşın, pay piyasalarının genel olarak pozitif görünümü koruduğu görüldü. ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri dün yüzde 2,29'a kadar geriledikten sonra son 10 gündür içinde bulunduğu yatay bant içine girerek günü yüzde 2,34'den tamamladı. Dow Jones endeksi dün günü yüzde 0,07 artışla 17.648 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,07 yükseldi, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,37 değer kaybetti. Analistler, yarın açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, bugün ÜFE verisinin takip edileceğini kaydediyor. 

Asya borsalarında dün açıklanan Japonya GSYH verisinin resesyona işaret etmesinin ardından Merkez Bankası (BoJ) ve hükümete yönelik teşvik beklentilerinin yen üzerinde baskı kurduğu, pay piyasalarında ise yükselişe neden olduğu görülüyor. Nikkei 225 endeksi bugün kapanışa yakın yüzde 2'nin üzerinde yükseliş kaydederken, dün 7 yılın zirvesini 117,05'e taşıyan dolar/yen paritesi ise 116,70 seviyelerinde yatay bir seyir izliyor. 

Avrupa tarafında bugün Almanya'da açıklanacak ZEW endekslerinin takip edileceğini ifade eden analistler, dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin açıklamalarında öncekilerden farklı bir söylem olmamasına karşın pay piyasalarının yükseliş eğilimini koruduğuna dikkati çekti. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,58, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,26, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,56 yükseliş kaydetti.  

Yurt içi piyasalarda ise dün faizlerin düşüş, pay piyasalarının ise yükseliş isteğini koruduğu görüldü. Dün Hazine'nin gerçekleştirdiği 5 yıl vadeli tahvil ihalesinin ardından gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8,08 ile son 5 ayın, 10 yıl vadeli tahvil faizi ise yüzde 8,45 ile son bir yılın en düşük seviyesine geriledi. BIST 100 endeksi açıklanan işsizlik verisinin yüzde 10,1 ile son 6 ayın en yükseğine çıkmasının ardından özellikle son bir saatte etkisini artıran satışlarla günü yüzde 0,88 değer kaybıyla 80.500 puandan tamamladı. Bugün Hazine'nin düzenleyeceği ihalelerin takip edileceğini ifade eden analistler, yarın açıklanacak BoJ kararları ile Fed toplantı tutanakları ve perşembe günü açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararının piyasaların ana yönü üzerinde belirleyici olacağını tahmin ediyor. 

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle: 

11.30 İngiltere, ekim ayı TÜFE  

12.00 Almanya, kasım ayı ZEW endeksleri 

13.00 Türkiye, Hazine'nin 2 ve 10 yıl vadeli tahvil ihalesi  

15.30 ABD, ekim ayı ÜFE  

  

Bu konularda ilginizi çekebilir