Küresel piyasalar Trump-Xi buluşmasını bekliyor

Powell'ın konuşması ve Fed tutanaklarının yayımlanmasının ardından piyasalarda gözler ABD ve Çin liderlerinin Arjantin'de cumartesi günü gerçekleştirecekleri buluşmaya çevrildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Asya borsaları yatırımcıların ABD ve Çin liderlerinin bu hafta sonu Arjantin'de G20 zirvesinde yapacakları kritik görüşme öncesinde temkinli olmalarıyla dalgalı seyir izliyor. ABD ve Çin liderleri arasında yapılacak bu görüşme tırmanan ticaret savaşının gelecek yılki seyrini belirleyebilir.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi Çin'de yavaşlama işaretlerinin risk iştahını zedelemesiyle ilk işlemlerde dalgalı seyrettikten sonra yüzde 0.1'den daha az artıda bulunuyor. Endeks bu hafta şimdiye kadar yüzde 2.7 yükselirken, son dönemdeki sert satış baskısından toparlandı.

Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.4 yükseldi. Güney Kore Merkez Bankası'nın beklendiği gibi politika faiz oranını yükseltmesinin ardından KOSPI endeksi yüzde 0.2 geriledi. Çin lokomotif hisseleri Çin'de imalat PMI'ın kasımda iki yıldan uzun süredir ilk kez duraksamasına rağmen yüzde 0.5 yükseldi.

Dolar yatırımcısı Fed ve ticaret savaşlarını izliyor

Diğer taraftan dolar Fed'in para politikasını sıkılaştırma hızını yavaşlatacağına dair artan beklentilerle bu hafta baskı altında kaldı. Bu beklentiler Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarıyla güçlendi.

Powell, Fed'in politika faizinin şu anda sağlıklı ABD ekonomisini ne hızlandıran ne de frenleyen seviye tahminlerinin "hemen altında" olduğunu belirterek, yatırımcılara güçlü bir iyimserlik sağladı.

Fed yetkilileri tarafından yapılan para politikasını gevşetme yanlısı açıklamalara rağmen; kısmen ABD ekonomisinin gücü, başka bölgelerde zayıflayan büyüme ve Çin-ABD ticaret savaşının olduğu ortamda dolar, güvenli bir liman olarak sert satış baskısı altında kalmazken, dolar endeksi 96.72 seviyesinde işlem görüyor.

Dolar yatırımcıları ABD para politikasında yapılacak herhangi bir değişikliği dikkatle izliyor. Fed'in hemen hemen tüm yetkilileri bu ay yaptıkları toplantıda yeni bir faiz artırımının "oldukça yakında gerekli olabileceği" konusunda anlaştılar, ancak faiz artırımlarına ne zaman ara verecekleri ve bu planların kamuoyuna nasıl aktarılacağı konusundaki tartışmayı başlattılar.

Fed'in aralık ayında faiz oranlarını 25 baz puan artırması bekleniyor. Bu, yılın dördüncü artırımı olacak.

Petrol, kısıntı beklentisiyle hafif yükseldi

Petrol fiyatları OPEC ve Rusya'nın gelecek hafta yapılacak toplantıda üretim kısıntıları konusunda anlaşacağı beklentileriyle yükseldi ancak ABD'de artan arz yükselişi sınırladı. Brent ham petrol vadeli fiyatı varil başına yüzde 0.2 artışla 59.65 dolara çıktı.

Altın fiyatları doların temkinli seyir izlemesiyle dar aralıkta seyrederken, paladyum 1,190 dolar ile tarihi zirveyi gördü. Spot altının ons fiyatı hafif değişim göstererek 1,224.10 dolarda bulunuyor.