Küresel piyasalar Yellen'ı bekliyor

Küresel piyasalar yarın Jackson Hole toplantısında konuşmaya yapacak olan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın açıklamalarını bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yellen'ın yarın yapacağı konuşma öncesinde piyasalarda dalgalı ve karışık bir görünüm izlenirken, açıklanan makroekonomik veriler pay piyasalarında sınırlı hareketlere neden oluyor.

Analistler, Yellen'ın yapacağı konuşmada vereceği işaretlerle Fed'in eylül ayında faiz artırıp artırmayacağına ilişkin fiyatlamaların netleşeceğini ve piyasaların yönünü belirleyeceğini ifade ediyor. Piyasalar, eylül ayında faiz artırımına çok ihtimal vermemekle birlikte eğer bu muhtemelse Yellen'in konuşmasının ardından beklentilerin belirginleşeceğini dile getiriyor.

ABD'de dün açıklanan 2'nci el konut satışları verisinin beklentilerin altında kalmasının ardından dolar endeksi 94,5 - 95,0 aralığında yatay bir seyir izlerken, Dow Jones endeksi yüzde 0,35, S&P 500 endeksi yüzde 0,52 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,81 değer kaybetti. 

Avrupa tarafında, İtalya, hem bankacılık sektörüne ilişkin endişeler hem de dün gerçekleşen deprem nedeniyle odak noktasına yerleşti. 

İtalya'nın orta kesiminde dün sabaha karşı meydana gelen depremde ölü sayısının 159'a yükseldiği bildirildi. Ayrıca İtalyan bankalarının yaklaşık 360 milyar avroyu bulan toplam sorunlu kredi hacminin de Avrupa genelinde endişe yarattığı görülüyor. 

Bu gelişmelere karşın dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,28, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,32 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,68 değer kazandı, İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,48 geriledi.

Asya'da, bugün emtia fiyatlarının sınırlı da olsa yükseliş eğiliminde olması dikkati çekerken, kapanışa yakın Japoya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1 değer kaybetti.

Yurt içinde, dün döviz kurları ve faizlerdeki yatay seyre karşın Borsa İstanbul'da satış baskısının devam ettiği görüldü. BIST 100 endeksi dün 75.100 desteğine kadar gerilemesinin ardından günü yüzde 1,57 azalışla 76.116 puandan tamamladı. Analistler, yurt içinde Suriye sınır bölgesinde yaşanan gelişmeler, yurt dışında ise Avrupa ve ABD'deki yoğun veri akışının takip edileceğini belirtiyor.