Küresel piyasalar ABD verisine odaklandı

Küresel piyasalar, sterlin/dolar paritesinin sert bir şekilde düşmesi ile tedirginlik yaşarken, bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bugün Asya piyasalarında sert bir şekilde düşerek 1,1964'ü gören sterlin/dolar paritesi yine hızlı bir şekilde toparlasa da dünkü kapanışa göre yüzde 1,3 azalışla 1,2455 seviyelerinde dengelendi. Analistler, sterlin/dolar paritesindeki hareketin döviz piyasasında hacimlerin düşük olduğu anlarda hatalı emir girişinde kaynaklanmış olma ihtimalinin yüksek olduğunu, bunun da stop-loss (zarar kes) emirlerini tetiklediğini ifade ediyor.

Buna karşın sterlin/dolar paritesinin Brexit endişeleri ile düşüş eğilimini sürdürdüğüne de dikkati çeken analistler, bugünkü kayıpların önemli bir kısmı telafi edilse de halen 31 yılın en düşük seviyelerinde bulunduğunu dile getiriyor.

ABD'de dün açıklanan işsizlik maaşı başvuruları 249 bin ile yaklaşık 6 ayın en düşük seviyesine işaret etmesine karşın pay piyasalarında yatay bir seyir izlendi, dolar endeksi ise yükseliş eğilimini sürdürdü. Dolar endeksi, dün yüzde 0,66 artışla 96,77'ye çıkması sonrasında bugün de sterlindeki hareketin etkisiyle 97,14'ü gördü ve 97 seviyesinde dengelendi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,07 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,17 değer kaybederken, S&P 500 endeksi yüzde 0,05 yükseldi.

Analistler, bugün açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydederek, ayrıca ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Kansas City Fed Başkanı Esther George ve Fed Guvernörü Lael Brainard'ın yapacakları konuşmaların izleneceğini dile getiriyor.

Avrupa tarafında, dün Avrupa Merkez Bankasının (ECB) toplantı tutanaklarının varlık alım alım programının azaltılacağına yönelik endişeleri azaltmasına karşın Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,16, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,22 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,47 değer kaybetti.

Bugün Asya piyasalarında sterlin/dolar paritesindeki hareketliliğin yarattığı tedirginlikle dolar/yen paritesinin yüzde 0,3 gerilemesi, pay piyasalarında satış baskısını artırdı. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4 gerilerken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,5 azaldı.

Yurt içinde, dün 78.000 puanın üzerini test eden BIST 100 endeksi banka pay piyasalarında etkisini artıran kar satışları ile bu seviyelerde tutunamasa da günü yüzde 0,05 artışla 77.895 puandan tamamladı. Dün 3,0380 seviyelerine kadar inen dolar/TL ise paritelerdeki hareketliliğin yarattığı tedirginlikle bugün tekrar 3,05'in üzerine çıktı.

Bu konularda ilginizi çekebilir