Küresel piyasalarda büyüme endişesi

Çin başta olmak üzere ekonomik büyümeye ilişkin tedirginliklerin artması, piyasaların görünümünü bozdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalarda düşen emtia fiyatları ve Çin başta olmak üzere ekonomik büyümeye ilişkin tedirginliklerin artması hisse senedi piyasalarında sert satışlara neden olurken, yurt içinde döviz piyasasındaki hareketlerin belirleyici olmayı sürdüreceği tahmin ediliyor.  

ABD'de son yılların en kötü performansı

ABD'de dün haftalık işsizlik maaşı başvurularının beklentilerin üzerinde gelmesinin yanı sıra 2. el konut satışlarının son 8 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasına karşın, hisse senedi piyasasında sert düşüş yaşandı. Dow Jones ve Nasdaq endeksleri son yılların en kötü performansını gösterirken, S&P 500 Endeksi 2015'teki tüm kazançlarını sildi. Dow Jones Endeksi yüzde 2,05 ve Nasdaq Teknoloji Endeksi yüzde 2,82 gerilerken, S&P 500 Endeksi de yüzde 2,10 kayıpla yıl başından bu yana aldığı tüm puanları geri verdi. 

Dolar endeksi ise küresel büyümeye ilişkin tedirginlikler nedeniyle yatırımcıların güvenli limanlara yönelmesi sonrasında düşüşünü 3'üncü güne taşıdı ve 95,4 seviyelerine geriledi. ABD 10 yıllık tahvil faizleri de güne başladığı yüzde 2,14 seviyelerinden yaklaşık 4 ayın en düşük seviyesi olan yüzde 2,07'ye indi. 

Analistler, düşen emtia fiyatları, dolardaki değerlenme ve Çin piyasasındaki dalgalanmanın küresel büyümeye ilişkin endişeleri artırdığını belirterek, bu durumun hisse senedi piyasalarında sert düşüşe yol açtığını kaydediyor. Düşen petrol fiyatlarının halihazırda ABD'de hedefin altında seyreden enflasyon görünümü üzerinde baskı oluşturduğuna dikkati çeken analistler, emtia ve döviz piyasasındaki gelişmelerin takip edileceğini aktarıyor. 

Avrupa düşüş yüzde 2'yi aştı

Avrupa tarafında Çin borsasında volatilitenin sürmesi ve emtia fiyatlarındaki düşüşün ardından, pay piyasalarında yüzde 2'yi aşan düşüş yaşandı. Doların avro karşısında değer kaybetmesi sonrasında ise avro/dolar paritesi 1,1296 ile 23 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,34, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,05 ve İtalya'da MIB endeksi yüzde 2,60 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,55 değer kaybetti. 

Öte yandan petrol fiyatlarındaki düşüşün oluşturduğu baskıyla euro ve dolar, Rus rublesi karşısında 6 ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın istifa ederek erken seçim kararı aldığını açıklaması sonrasında Yunanistan'da ASE endeksi yüzde 3,5 değer kaybetti. 

Analistler, bugün Euro Bölgesi'nde açıklanacak Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ve Tüketici Güven Endeksi verilerinin izleneceğini, Yunanistan'a ilişkin gelişmelerin ise yakından takip edileceğini vurguluyor. 

Çin'de kötü gelen veri satış baskısı yarattı

Asya borsalarında ise Çin'de bugün açıklanan imalat sanayi PMI'nın 47,1 ile son 6,5 yılın en düşük seviyesine gerilemesi sonrasında Şanghay bileşik endeksi yüzde 3,2, Nikkei endeksi ise yüzde 2,7 düşüşle seyrediyor. 

Dolar/TL 2.93'ün üzerinde başladı

Yurt içinde ise dün sabah saatlerinde dolar/TL'nin tarihi zirvesini 3,0029'a taşıması sonrasında, BIST 100 endeksi 73.697,07 puanla 10 Ekim 2014'ten bu yana en düşük seviyeyi gördü. Bu durum karşısında 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise yüzde 11,11 ile yaklaşık 1,5 yılın en yüksek seviyesine çıktı. 

Uluslararası piyasalarda küresel büyümeye yönelik tedirginliklerin öne çıkmasının yanı sıra petrol fiyatlarındaki düşüşün ivme kazanması sonrasında dolar/TL'de 2,90'ın altına inilirken, BIST 100 endeksi kayıplarının bir kısmını telafi ederek günü yüzde 0,82 düşüşle tamamladı. Dolar/TL şu dakikalarda ise 2,93 seviyelerinden işlem görüyor. 

Analistler, yurt içinde ağustos ayı Tüketici Güven Endeksinin, yurt dışında ise Avrupa ve ABD'de imalat sanayi PMI'nın takip edileceğini kaydederek, teknik olarak BIST 100 endeksi için 73.800-73.500 puan seviyelerinin destek, 75.200 puanın ise direnç konumunda bulunduğunu ifade ediyor. 

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle; 

10:00 Türkiye'de ağustos Tüketici Güven Endeksi 

11:00 Euro Bölgesi'nde ağustos ayı imalat, hizmet ve bileşik PMI 

11:30 İngiltere'de temmuz ayı kamu sektörü net nakit ihtiyacı 

16:45 ABD'de ağustos imalat sanayi PMI 

17:00 Euro Bölgesi'nde ağustos Tüketici Güven Endeksi