Küresel piyasalarda görünüm pozitif

Küresel piyasalar, Fed'in faiz artırım sürecine ilişkin beklentilerin ötelenmesinin ardından pozitif seyrediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fed'in dün sona eren Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faizlerde değişiklik yapılmazken, üyeler "sabırlı" ifadesinin kaldırılmasına oy birliğiyle karar verdi. Sabırlı ifadesinin kaldırılmasının FOMC'nin faiz artışına ne zaman başlanacağına karar verdiği anlamına gelmeyeceği kaydedilen karar metninde, "Komite, faiz artışına iş gücü piyasasının daha fazla iyileşme gösterdiğinden ve enflasyonun yüzde 2 hedefine yaklaştığından emin olunduğunda başlanmasının uygun olacağını öngörüyor" ifadesine yer verildi. Karar sonrası soruları cevaplayan Başkan Janet Yellen da yönlendirmedeki değişikliğin Fed'in faiz artışına haziranda başlayacağı anlamına gelmediğini, politikaların verilere dayandığını ve bu nedenle piyasaların da ekonomik verileri yakından izlemesi gerektiğini belirtti. 

Bildiride dikkati çeken ve piyasaları pozitif etkileyen en önemli noktalardan biri de Fed başkanlarının yıl sonuna ilişkin fonlama oranı beklentisinin yüzde 1,125'ten yüzde 0,625'e inmesi oldu. Açıklamaların ardından dolar endeksi 100 sınırından 97,21'e kadar gerilerken, ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri ise yüzde 2,05'ten yüzde 1,90'a düştü. 

Dow Jones yüzde 1.3 yükseldi

Dün Dow Jones endeksi yüzde 1,27 yükselerek bir haftanın ardından tekrar 18.000 puanın üzerine çıkarken, S&P 500 endeksi yüzde 1,22 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,92 değer kazandı. 

Avrupa tarafında Fed kararlarının ardından euro/dolar paritesi 1,0580'den 1,1036'ya kadar çıktıktan sonra 1,08 seviyelerinde dengelendi. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,48 değer kaybederken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,57, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,09 yükseldi. 

Asya borsaları kararı yüzde 1 civarı yükselişlerle karşıladı.