Dolar endeksi zirvede

Küresel piyasaların ABD'de yüksek faiz fikrine alışmaya çalışmasının devam etmesiyle dolar endeksi 14 yılın zirvesine yakın seyirlerini sürdürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasaların ABD'de yüksek faiz fikrine alışmaya çalışmasının devam etmesiyle dolar endeksi 14 yılın zirvesine yakın seyirlerini sürdürürken, tahvil getirileri yüksek kalmaya devam etti ve Asya borsaları yukarı yönlü hız kazanmakta zorlandı.

Finans piyasalarının genelinde etkisini gösteren bir kararla Fed geçtiğimiz çarşamba günü bir yıldır ilk defa faizlerde artışa gitti ve 2017 yılı için de daha önce eylül ayında iki olan faiz artışı öngörüsünü üçe çıkardı.

Doların diğer altı büyük para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden dolar endeksi 103.56'ya kadar yükselerek Aralık 2002'den bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından tekrar 103 seviyesinin hemen altında. Euro ise dolar karşısında 1.0366 ile Ocak 2003'ten bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından hafif toparlandı ve 1.0427 dolar oldu.

CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner yazdığı bir notta, "Dünya piyasaları ABD'de daha yüksek faiz görünümü ve büyük vergi indirimleri dolayısıyla oluşacak enflasyon riskine karşı kendilerini pozisyonlandırıyorlar" dedi.

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi dün yüzde 1.8 düşmesinin ardından bugün yüzde 0.1 yükseldi. Gelişen piyasaları takip eden endeks ise yüzde 1.6 ekside işlem gördü.

Çin'de de Shanghai bileşik endeksi bir önceki gün yüzde 0.7 kayıp yaşamasının ardından bugün yüzde 0.1 yükseldi. Japon Nikkei endeksi yendeki zayıflama ve Wall Street'te dün yaşanan artışın pozitif yansımalarıyla yüzde 0.7 artış gösterdi.  

Ham petrol fiyatları tarafında Kuveyt'in petrol üreticileri arasındaki üretimi sınırlama anlaşması çerçevesinde stoklarını beklentilerin üzerinde düşüreceği tahminleri üzerine değer kazanan doların negatif etkisinin bastırılmasıyla yükseliş görüldü.

Bu konularda ilginizi çekebilir