Küresel piyasalarda sakin bir seyir izliyor

ABD verilerine odaklanan küresel piyasalar, genel olarak yatay ve sakin bir görüntü çiziyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalar bugün ABD'de açıklanacak büyüme ve tüketim harcamaları ile ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin açıklamalarına odaklandı.

ABD'de dün veri gündeminin zayıf olmasının etkisiyle piyasalarda sakin bir seyir izlenirken, tahvil faizleri ve dolar endeksindeki düşüş eğiliminin sınırlı kalması dikkati çekti. Başkanlık seçimini Donald Trump'ın kazanmasının ardından güçlenen dolar talebinin, dolar endeksini geçen hafta 102'ye kadar taşımasının ardından cuma günü görülen düşüş eğilimi dün de devam etti. Dolar endeksi dün 100,6'ya kadar gerilese de ABD'nin büyüme tahminlerinin yukarı yönlü revize edilmesinin etkisiyle toparlanarak 101 seviyesinin üzerinde dengelendi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,28, S&P 500 endeksi yüzde 0,53 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,56 değer kaybetti.

Avrupa tarafında, cuma günü İtalya'da gerçekleştirilecek referandum öncesinde piyasalarda tedirgin bir havanın etkili olduğu görülüyor. Dün avro/dolar paritesi 1,06 seviyelerinde yatay bir seyir izlerken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,09, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,60 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,88 değer kaybetti. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, dün Avrupa Parlementosunda yaptığı konuşmada "Sürdürülebilir ve dengeli büyümeyi tek başına para politikası ortaya koyamaz. Para politikasının etkisini artırmak, büyümeyi desteklemek ve daha kapsayıcı hale getirmek için mali ve yapısal politikalarla desteklenmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Asya borsaları karışık seyretti

Asya borsalarında haftanın ikinci işlem gününde karışık bir seyir izlendi.

Japonya'da bugün açıklanan verilere göre, ülkede ekim ayı işsizlik oranı yüzde 3 ile bir önceki aya kıyasla değişim göstermedi. Ülkede ekim ayı perakende satışlar ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azalırken, yüzde 1,2'lik düşüş yönündeki piyasa beklentilerinin üzerinde geldi.

Pozitif veriler sonrasında dolar/yen paritesi 111,63'e kadar geriledikten sonra saat 09.45 itibarıyla 112,1 seviyelerinde dengelendi. Yendeki güçlenmenin ihracatçı şirket hisseleri üzerinde satış baskısı yaratmasının etkisiyle Japonya'da Nikkei endeksi de günü yüzde 0,3 gerilemeyle 18.307,04 puandan tamamladı.

Son dönemde yükseliş trendinde bulunan Çin'de Şanghay bileşik endeksi, güne düşüşle başlamasına karşın kayıplarını telafi etti. Endeks, şu dakikalarda yüzde 0,4 artışla 3.291,45 puanda bulunuyor.

Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,2 arttı ve kapanışta 1.981,78 puan oldu.

Hindistan'da Sensex endeksi, yüzde 0,6 artışla 26.518,14 puanda, Hong Kong'da Hang Seng endeksi ise yüzde 0,2 düşüşle 22.783,17 puanda bulunuyor.