Küresel piyasalarda 'terör' tedirginliği

Küresel piyasalarda Türkiye ve Almanya'da yapılan terör saldırılarının tedirginliği hakim

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) para politikasını değiştirmeyerek sabit tutmasının ardından yen Türkiye ve Almanya'daki ölümcül saldırıların ardından gerçekleştirdiği bazı yükselişleri geri verirken, Asya Pasifik hisseleri Fed Başkanı Janet Yellen'ın dün gece yaptığı konuşmada ekonomi hakkında pozitif açıklamalar yapmasıyla karışık bir seyir izledi.

BOJ bugün gerçekleştirdiği toplantıda kısa vadeli faiz oranlarını yüzde eksi 0.1'de sabit tutarken, 10 yıllık hükümet tahvil getirileri de yüzde sıfır yakınlarında seyretti. Fakat banka tarafından yapılan açıklamada ekonomik görünüme dair 1 Kasım'da yapılan açıklamaya göre daha pozitif bir bakış ortaya konuldu.

Ekonominin toparlanmaya devam ettiğini belirten BOJ, zayıf yen ve okyanus ötesinden gelen
talepteki toparlanmanın sağlam bir ekonomik iyileşme için ihtimalleri güçlendirdiğini belirtti.
Yen karşısında dün yüzde 0.7 gerileyen dolar, bugün yüzde 0.1 yükselerek 117.335 seviyesinden işlem gördü.

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi erken saatlerdeki kazançlarını geri vererek yatay bir seyir izlerken, Japonya Nikkei endeksi de yüzde 0.1 artış gösterdi.

Fed Başkanı Janet Yellen ise dün gerçekleştirdiği konuşmada her ne kadar ekonominin geneline değinmese de, istihdam piyasası hakkında pozitif açıklamalar yaptı. Yellen'ın açıklamaları, Rus Büyükelçi Andrei Karlov'un Ankara'da bir sanat galerisinde vurularak öldürülmesi ve Berlin'de bir kamyonun kalabalığın içine dalmasının ardından oluşan risk iştahındaki azalmayı dengeledi.

Almanya'daki saldırılarda 12 kişi hayatını kaybederken, 48 kişi de yaralandı. Gelişmelerin ardından euro baskı altında kalırken, doların altı önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden dolar endeksi yüzde 0.2 yükseldi ve 103.11 seviyesine çıktı.

Bu konularda ilginizi çekebilir