Kuyumcular taksit sınırlandırmasına tepkili

KOBİDER Başkanı Özgenç, kredi kartında taksit sınırlamasının kuyum esnafını mağdur ettiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kredi kartına taksit yasağı getirmesiyle perakendeci kuyum esnafının mağdur olduğunu belirterek, "Kuyum sektörünün imal edip ve sattığı eşyalar altın ve gümüş mamüllerden üretilen takı eşyalarıdır. Dolayısıyla gıda ve akaryakıt gibi taksit sınırlandırmasına  tabi tutulması haksızlıktır" dedi. 

Özgenç yaptığı yazılı açıklamada, BDDK'nın kuyum alışverişine kredi kartına taksit yasağı getirmesiyle perakendeci kuyum esnafının mağdur olduğunu belirterek, "Kuyum esnafının kalmış olduğu haksız durum karşında tepkisiz kalan sektörün birinci derecedeki tarafları olan bazı toptancı ve perakendeci kuyumcuların vurdumduymaz hali merak konusudur. Kredi kartı taksit yasağı konusunda dış pazarlara açılarak ihracat yapan marka olmuş kuyum firmalarını bir yerde anlarız da iç piyasaya mal satan ve imalatçılardan aldıkları ürünleri dükkanlarında satışa sunan perakende esnafının kredi kartına taksit yapamama hususunda en çok etkilenmesine rağmen sessiz kalması  düşündürücüdür" ifadelerini kullandı. 

"Satışlar azaldı, ciro düştü"

Hediye çekleri yöntemiyle yasağın delinmesi üzerine yönetmelikte tekrar değişiklik yapıldığını hatırlatan Özgenç, şunları kaydetti: 

"Hediye çekleri ve benzeri şekilde herhangi bir somut mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamayacak olduğu açıklandı. Aynı yönetmelikte alışverişte taksit yasağı kapsamına giren KOBİ'lerin sıkıntısı kısmen giderildi. Buna göre taksit yasağı uygulamasına kurumsal kredi kartları dahil olmayacak. Ancak perakende esnafında kredi kartı taksitin sınırlanmasından dolayı satışlar çok azaldı ve ciro neredeyse yarı yarıya düştü. 

Bu durum eşyanın tabiatına aykırı olmakla birlikte ticari hakkaniyete de aykırıdır. Ticari eşitlik gereği bu düzenleme yeniden revize edilmeli. Çünkü evlenecek olan çiftler düğün hazırlığı içerisinde mobilya, beyaz eşya, gelinlik, damatlık ve papyon kravat, nikah şekeri gibi ihtiyaçlarını taksitte alabilecekken evliliğin vazgeçilmezi ve sembolü olan alyans yüzüklerini taksitle alamamaları düşünülemez bile. 

Kuyum sektörünün imal edip ve sattığı eşyalar altın ve gümüş mamüllerden üretilen takı eşyalarıdır. Dolayısıyla gıda ve akaryakıt gibi taksit sınırlandırmasına  tabi tutulması haksızlıktır." 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir