Le Pen korkuttu, yatırımcı Alman tahviline kaçtı

Fransa’yı eurodan çıkartmak niyetinde olduğunu söyleyen Le Pen’in seçilme şansının artması Fransız tahvillerinden kaçışı hızlandırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DIŞ HABERLER - Avrupa’da tahvil yatırımcısı yeniden euronun bölünmesine yönelik senaryolarla hareket etmeye başladı. Fransa’da aşırı sağcı aday Marine Le Pen’in merkez adaylarla arasındaki farkı kapatmaya başladığını gösteren anketlerin ortaya çıkmasının ardından Fransa tahvillerinde yeni bir satış dalgası yaşanıyor. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) teşvikleri yavaşlatmasına zemin hazırlayacak Euro Bölgesi’ndeki canlanmaya işaret eden veriler de satışları hızlandırdı. Yatırımcı, parasını güvenli liman olarak gördüğü Alman tahviline park etmeyi tercih ediyor.

Macron ile fark 16 Fillon ile 12 puana indi

Fransa’da ilk turu 23 Nisan’da gerçekleştirilmesi beklenen seçimlerin en yüksek oy alan iki adayı arasındaki ikinci turu da 7 Mayıs’ta yapılacak. Fransa’da açıklanan bir ankete göre daha önce merkez aday Emmanuel Macron’un 20 puan arkasında bulunan Marine Le Pen bu farkı 16’ya indirirken, 14 puan arkasında olduğu Francois Fillon ile de bu farkı 12’ye indirdi. Aşırı Sağ’daki Ulusal Cephe’nin (FN/ Front National) adayı Genel Başkan Marine Le Pen’in ikinci tura kalmasına kesin gözüyle bakılıyor. İkinci turda da şansı artan Le Pen’in Euro karşıtı tutumu yatırımcıyı tedirgin ediyor.

Fransa tahvillerine yoğun satış geliyor

Le Pen’in merkez adaylarla arasındaki farkı kapatmaya başladığını gösteren anketlerin ortaya çıkmasının ardından Fransa tahvillerine yoğun satış geldi.

Fransa’ın 10 yıllık tahvillerinin getirisi dün yüzde 1.11 seviyesine çıkarken, Almanya’nın 10 yıllık kağıtlarının getirisi yüzde 0.31 olarak gerçekleşti. Almanya’nın iki yıllık kağıtlarının getirisi de yüzde- 0.87 ile rekor düşük seviyeleri gördü. Fransa’nın ve Almanya’nın iki yıllık tahvili arasındaki getiri farkı 40 puanla, 2012 borç krizinden bu yana en yüksek düzeye çıktı. 10 yıllık kağıtlar arasındaki fark da 79 puanla son 4 yılın en yüksek seviyesinde.

Fransa’daki seçimlerin yanında İtalya’da Matteo Renzi’nin Demokrat Parti başkanlığından istifa ederek liderlik savaşlarının önünü açması, Hollanda’da yaklaşan seçimlerde AB ve islam karşıtı söylemleriyle bilinen Geert Wilders’ın seçim kampanyasına start vermesi de yatırımcıyı AB'nin geleceği konusanda korkutan faktörler arasında.

Euro, ay başından bu yana yüzde 2 düştü

Fransa seçimleri sonrasında euronun geleceğinin tartışmaya açılacağı kaygısı Avrupa ortak parasını baskı altına aldı. Euro dün yüzde 0.3 kayıpla dolar karşısında yüzde 1.0580 seviyesinden satılırken, euronun ay başından bu yana değer kaybı yüzde 2’yi buldu.

Euro, geçtiğimiz yıl ortaya çıkmaya başlayan düzen karşıtı hissiyatın Brexit ve ABD’de Donald Trump’ın zaferine yol açmasının ardından Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin statükoya darbe vurabileceği endişesiyle bir süredir savunmada.

Bu konularda ilginizi çekebilir