Leasing şirketlerinin alacak karşılık oranı belirlendi

Finansal kiralama, faktoring şirketlerinin kamu kurum ve kuruluşlarından olan alacakları için özel ve genel karşılık oranlarının yüzde sıfır olarak dikkate alınacağı açıklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan ve finansal kiralama (leasing), faktoring ve finansman şirketlerinin muhasebe ve karşılık uygulamalarına ilişkin hükümler düzenleyen yönetmeliğe eklenen bir maddeye göre, bu şirketlerin kamu kurum ve kuruluşlarından olan alacaklar için özel ve genel karşılık oranları yüzde sıfır olarak dikkate alınacak.

Yönetmeliğin "Özel karşılıklar ve genel karşılıklar" başlıklı 6. maddesinin 4. fıkrası hükmüne yapılan ekle ise faktoring şirketlerinin, bir borçludan birbirinden bağımsız birden fazla alacağın mevcut bulunması ve bu alacaklardan herhangi biri için özel karşılık ayrılması halinde, diğer alacaklar için de aynı oranda özel karşılık ayrılacağı belirtilerek şu ifade kullanıldı:

"Ancak, faktoring şirketleri bir borçludan birbirinden bağımsız birden fazla alacağın mevcut bulunması ve bu alacaklardan herhangi biri için birinci ve ikinci fıkra hükümleri kapsamında özel karşılık ayrılması halinde, diğer alacaklar için borçlu yerine alacak bazında değerlendirme yaparak özel karşılık ayırabilir" denildi.