MB, koridor faizinin tavanını aşağıya indirebilir

Büyüme rakamlarını değerlendiren Mahfi Eğilmez, yavaşlama ve bütçe açığına karşı uyardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
Ekonomist Mahfi Eğilmez, dün açıklanan büyüme verilerini yorumlarken "Cari açıktaki düşüşün ve inşaat sektörüne yönelik ilgi azalmasının etkisi hemen büyümede kendisini göstermiş bulunuyor" ifadelerini kullandı.  
 
Blogunda yazdığı makalede Eğilmez, ikinci çeyrek büyüme rakamının gelişmiş ekonomilere göre iyi, yükselen piyasa ekonomilerine göre ise düşük bir performans sergilediğine işaret etti. 
 
Uzun zamandır ilk kez sanayi üretimiyle büyüme arasındaki ilişkinin zayıflamış göründüğünü kaydeden Mahfi Eğilmez, bunun da bize bu dönemde sanayi üretiminin hizmet kesimi ve inşaat üzerinde fazlaca etkili olmadığını söylediğini belirtti. 
 
"Tablo iç açıcı görünmüyor"
 
Cari açığı dengelemek için büyümeden fedakarlık etmesini 'kaçınılmaz' olarak değerlendiren Eğilmez, bu fedakarlığın yüzde 5’lik potansiyel büyüme oranının çok altına inmesinin ise iyi olmadığını yazdı. 
 
Geçmişte bütçe açığını düşürmenin maliyeti olarak karşımıza büyümenin düştüğünü anımsatan Mahfi Eğilmez; bu kez cari açığı düşürmenin maliyeti olarak yavaşlamanın, bütçe açığındaki yükselişle birlikte karşımıza çıktığı uyarısında bulundu. 
 
Eğilmez, gelişmelere bakıldığında önümüzdeki günlerde TCMB'nin koridor faizinin tavanını aşağıya indirmesinin şaşırtıcı olmayacağını yazdı. 
 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir