MB Politika faizini yüzde 5.75'te bıraktı
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu politika faizini yüzde 5.75'te bırakırken faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan indirdi. Kararın ardından dolar gerilerken borsa da ikinci seansa düşüşle başladı.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz koridorunun üst bandığında 50 baz puanlık indirim yaptı.
Kurul, borç verme faiz oranını yüzde 10'dan yüzde 9.5'e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 9.5'ten yüzde 9'a düşürdü. Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde sıfır düzeyinde sabit tutan Kurul, borç verme faiz oranı yüzde 13'ten yüzde 12.5'e çekti.
Para Politikası Kurulu'nun (PPK) bugün gerçekleştirdiği Ekim ayı toplantısına Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Ahmet Faruk Aysan, Murat Çetinkaya, Turalay Kenç, Necati Şahin, Abdullah Yavaş ve Mehmet Yörükoğlu katıldı. Erdem Başçı başkanlığında toplanan PPK, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan faiz oranlarına ilişkin aldığı kararları açıkladı. Buna göre Ekim ayı toplantısında gecelik borç verme faiz oranı 50 baz puanlık indirimle yüzde 10'dan yüzde 9.5'e çekildi. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 9.5'ten yüzde 9'a düşürüldü.
PPK, en son Eylül ayı toplantısında borç verme faiz oranını 150 baz puanlık indirimle yüzde 11.5'ten yüzde 10'a, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı yüzde 11'den yüzde 9.5 düzeyine çekmişti.
Borç verme faiz oranı 50 baz puan aşağı çekildi
Kurul, bugün gerçekleştirdiği toplantıda Geç Likidite Penceresi Faiz Oranlarında da değişikliğe gitti. Buna göre Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde sıfır düzeyinde sabit tutarken, borç verme faiz oranını 50 baz puanlık indirimle yüzde 13'ten yüzde 12.5'e çekti. Kurul, Eylül ayı toplantısında Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borç verme faiz oranını 150 baz puanlık indirimle yüzde 14.5'ten yüzde 13'e çekmişti.
Politika faiz sabit kaldı
PPK, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5.75'te sabit tuttu. Hatırlanacağı üzere PPK, 2010 Aralık ayında politika faizini 50 baz puan gerileterek, yüzde 7'den yüzde 6.50 seviyesine çekmişti. PPK, 2011 yılının Ocak ayında yaptığı çeyrek puanlık indirimle, politika faizlerinde iki ayda 75 baz puanlık indirim gerçekleştirmişti. 2011 yılının Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarının ardından, Temmuz ayında da politika faizlerinde değişikliğe gitmeyen PPK, 4 Ağustos 2011'de gerçekleştirdiği ara toplantıda aldığı 50 baz puanlık indirim kararıyla birlikte Aralık 2010'dan bu yana politika faizlerinde 125 baz puanlık düşüş gerçekleştirmişti. Kurul, 2012 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayında gerçekleştirdiği toplantılarda da politika faizinde değişikliğe gitmemişti.
Borçlanma faizleri yüzde 5'te sabit tutuldu
Kurul, Ekim ayı toplantısında Merkez Bankası gecelik borçlanma faiz oranını da yüzde 5'de sabit tuttu. Kurul, en son 4 Ağustos 2011'de gerçekleştirdiği ara toplantıda 8 ay süresince yüzde 1.50 düzeyinde seyreden gecelik borçlanma faizlerini 350 baz puanlık artışla yüzde 5'e yükseltmişti.
İç ve dış talep arasındaki dengelenme öngörüldüğü şekilde sürdü
Kurul'a göre son dönemde açıklanan veriler, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyid etti. Yurt içi nihai talep ılımlı seyretmeye devam ederken, ihracat ise küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen artış eğilimini korudu. Bu doğrultuda, toplam talep koşulları enflasyondaki düşüşü desteklerken cari işlemler açığı kademeli olarak azalmaya devam etti. Kurul, enflasyondaki düşüşün yılın son çeyreğinde belirginleşeceğini tahmin etti. Bununla birlikte, yönetilen veya yönlendirilen fiyatlar ve enerji fiyatlarındaki artışlarla enflasyonun bir süre daha hedefin üzerinde seyredecek olması fiyatlama davranışlarına dair temkinli bir duruş gerektiriyor.
Para politikasında her iki yönde de esneklik korunacak
Yakın dönemde yaşanan gelişmeler finansal piyasalarda risk algılamalarının kısmen iyileşmesine neden olsa da, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtildi. Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacak. Kurul, rezerv opsiyonu katsayıları artırılırken faiz koridorunun ölçülü olarak daraltılmasının finansal istikrarı destekleyeceği değerlendirmesinde bulundu. Gerekli görülmesi halinde önümüzdeki dönemde aynı doğrultuda ölçülü bir adım atılabileceği ifade edildi.
Dolar MB kararının ardından geriledi
Dolar MB kararının ardından geriledi
Öte yandan Bankalararası piyasada dolar Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından TL karşısında düşüşe geçerek 1,7949 liraya geriledi.
Merkez Bankası'nın politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5,75'te tutması ve faizin üst bandında 50 baz puanlık indirime gitmesinin ardından düşüşe geçen dolar/TL faiz kararı öncesinde 1,7986 seviyesinden işlem görüyordu.
Analistler dolar/TL'deki değer kaybının sınırlı kalacağını ve 1,7920 seviyesinin güçlü destek konumunda olduğunu belirtiyor.
VOB'da endeks kontratı sınırlı da olsa değer kaybetti
Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsasında (VOB) Ekim 2012 vadeli İMKB 30 endeksine dayalı kontrat Merkez Bankası'nın faizin üst bandında 50 baz puanlık indirime gitmesinin ardından sınırlı da olsa değer kaybederek 87.700 puana geriledi.
İlk seans kapanışında 87.875 seviyesinde bulunan endeks kontratı, seans arasında en yüksek 87.925'i gördükten sonra Merkez Bankası'nın beklendiği gibi politika faizini değiştirmemesi ve faizin üst bandında 50 baz puanlık indirime gitmesinin ardından 87.700'e geriledi.
Bu dakikalarda 87.750 seviyesinden işlem gören endeks kontratı için analistler MB faiz kararı etkisinin sınırlı kalacağını belirtiyor. Faizin üst bandında 50 baz puanlık indirimin beklentiler dahilinde olduğunu kaydeden analistler, MB'nın sürpriz yapmadığını ifade ediyor.
Borsa da 2. seansa düşüşle başladı
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 endeksi 2. seansa Merkez Bankası faiz kararının ardından ilk seans kapanışına göre 108,67 puanlık düşüşle 70.788,17 puandan başladı.
İlk seansı 70.896,84 puandan kapatan İMKB'de hisse senetleri ortalama yüzde 0,15 değer kaybederken önceki gün kapanışına göre ise 101,67 puan ve yüzde 0,14 oranında değer kazandı.
Analistler Merkez Bankası'nın politika faizini değiştirmeyerek (yüzde 5,75) faizin üst bandında 50 baz puanlık indirime gitmesinin (9,50) sürpriz olmadığını, 100 baz puanlık indirim beklentisinde olan yatırımcıların oluşturduğu satış baskısının sınırlı kalmasını beklediklerini belirtiyor.
Endeksin 70.300 ve 69.900 seviyelerinin destek olarak takip edileceğini belirten analistler 71.000 ve 71.500 seviyesinin ise direnç konumunda olduğunu kaydediyor.