MB, politika faizini yüzde 8.75'e çekti

Merkez Bankası, 'ölçülü indirim'in en üst sınırını kullanarak, faizde 75 baz puanlık indirime gitti. Politika faizi yüzde 9.50'den 8.75'e çekildi, 'koridor' değişmedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası, merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Politika faizi 75 baz puan indirilerek, yüzde 8.75'e çekildi; faiz koridorunda ise bir değişiklik yapılmadı.

Ölçülü faiz indirimini 25, 50 veya 75 baz puan değişiklikler olarak niteleyen Merkez Bankası Başkanı Başçı, haziran için bu yönde bir adım atılacağı sinyali vermişti.

Bugün toplanan TCMB Para Politikası Kurulu'nda  'ölçülü indirim'in en üst sınırını kullanma kararı çıktı. PPK, yüzde 9.50 olan politika faizini yarım puan düşürerek 8.75 seviyesine çekti.

Öte yandan gecelik borç verme faizi (koridorun üst bandı) yüzde 12 seviyesinde, gecelik borç alma faizi (koridorun alt bandı) yüzde 8 olarak kaldı.

Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faizi yüzde 11.5 seviyesinde.

Merkez Bankası’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyrediyor. Bu gelişmelerle uyumlu olarak yurt içi özel kesim nihai talebi ılımlı bir eğilim sergiliyor. İhracat ise dış talepteki toparlanmanın da etkisiyle büyümeye olumlu katkı yapıyor. Kurul, talep bileşenlerinin mevcut görünümü altında 2014 yılında toplam talep koşullarının enflasyon baskılarını sınırlayacağını ve cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceğini tahmin ediyor” denildi.

Enflasyonda kayda değer düşüş olacak

MB açıklamasının devamında, “Geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren gerçekleşen birikimli döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerindeki olumsuz yansımaları kademeli olarak azalacak. Baz etkisinin de katkısıyla bu aydan itibaren enflasyonda kayda değer bir düşüş gözleneceği tahmin ediliyor. Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, son aylarda küresel likidite koşullarındaki iyileşmeyi de göz önüne alarak, bir haftalık repo faizinde ölçülü bir indirime gitti. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecek. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır” diye devam edildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir