Mega halka arzlar öncesi 'yerli' hamlesi

Halka arzların yurt dışına yönelmesinin önüne geçilmesi amacıyla 'yerlilere yüzde 30 tahsis zorunluluğu' yüzde 20'ye düşürüldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Önümüzdeki yıl beklenen 'mega halka arzlar' öncesinde önemli bir adım atıldı. Halka arzların yurt dışına yönelmesinin önüne geçilebilmesi için "yüzde 30 yerli yatırımcı şartı" esnetildi. Resmi Gazete'de yayımlanan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tebliği ile halka arzda yerlilere yüzde 30 tahsis zorunluluğu yüzde 20'ye düşürüldü. Halka arz edilecek sermaye piyasası araçlarının nominal değerinin, en az yüzde 10'u yurt içi kurumsal yatırımcılara ve yüzde 10'u yurt içi bireysel yatırımcılara tahsis edilmesi zorunlu olacak. Bu düzenleme ile halka arzların yurt dışına yönelmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

"Global Liman bu yüzden Londra'ya gitti"
Piyasaya profesyonelleri, daha önce yüzde 30 yerli yatırımcı şartı dolayısıyla birçok halka arzın yerli yatırımcı bulamadığı için yurtdışına yöneldiğini belirtiyordu. Birçok halka arz işlemine aracılık eden Ünlü&Co'nun Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü, Global Liman'ın halka arzının ertelenmesinin bu sebeple olduğunu belirterek, "Mayıs ayında Global Liman İstanbul'da halka açılıyordu fakat ertelendi. Aslında yurtdışından iki katı talep gelmişti. Ama Türkiye'de yüzde 30 yerli yatırımcı zorunluluğu olduğu ve halka arzın yüzde 30'una yerli yatırımcıdan talep gelmediği için halka arz orada gerçekleşti. Aslında hemen hemen aynı paraya halka arz edildi" değerlendirmesini yaptı.

SPK'nın Sermaye Piyasası Araçlarının Satışı Tebliğinde değişiklik yapılmasına dair tebliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğin ilgili fıkrasına söz konusu oranların sıfırlaması veya bir kata kadar artırılması için SPK'ya yetki veren ifade de eklendi. Tebliğde, "Kurul, halka arz edilecek sermaye piyasası araçlarının piyasa değerini, piyasa koşullarını ve benzeri gerekçeler ile ihraççının ve/veya halka arz edenin talebini de dikkate alarak bu fıkrada yer alan asgari tahsisat oranlarını sıfıra kadar indirebilir veya bir kata kadar artırabilir” denildi.

Bunun yanı sıra, sermaye piyasası araçlarının halka arz fiyatı, fiyat aralığı ile talep toplanması durumunda fiyat aralığı ya da faiz veya iskonto oranı yapılacak bir özel durum açıklamasıyla satış ve/veya talep toplama süresinin başlangıç tarihinden önce veya söz konusu süreler içerisinde izahname değişikliği gerektirmeksizin aşağı yönlü revize edilebilecek.

Fiyatın satış ve/veya talep toplama süresinin başlangıç tarihinden önce revize edilmesi durumunda halka arza en erken yapılacak özel durum açıklamasını takip eden ikinci gün başlanabilecek. Söz konusu revizenin satış ve/veya talep toplama süresi içerisinde yapılması durumunda ise belirlenen halka arz süresine asgari iki iş günü ilave edilecek.

Sermaye piyasası araçlarının halka arz fiyatına, fiyat aralığı ile talep toplanması durumunda fiyat aralığına, satışa konu sermaye piyasası aracının nominal değerine, faiz veya ek getiri aralığına ya da faiz veya iskonto oranına izahnamede yer verilmediği ve fiyat tespit raporu hazırlama zorunluluğu bulunmadığı durumlarda sermaye piyasası araçlarının halka arzına en erken, izahnamenin önceden yayımlanmış olması kaydıyla bu bilgilerin özel durum açıklamasıyla kamuya duyurulmasını takip eden üçüncü gün başlanabiliyor.

Medical Park'ta halka arz detayları belli olduMedical Park'ta halka arz detayları belli oldu

 

Gözler mega halka arzlardaGözler mega halka arzlarda

 

BIST Başkanı: Halka arzda hedef sıkıntılı şirketlerBIST Başkanı: Halka arzda hedef sıkıntılı şirketler