Melek yatırımcı eğitimi başladı

Melek yatırımcı eğitimi Borsa İstanbul ev sahipliğinde başladı. Eğitim, Borsa İstanbul Özel Pazar'a üye olmak isteyen tüm melek yatırımcı adaylarına açık ve akşama kadar sürecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Galata İş Melekleri (GBA) ve Borsa İstanbul Özel Pazar tarafından Özel Pazar'a üye olmak isteyen melek yatırımcı adayları için düzenlenen eğitim Borsa İstanbul ev sahipliğinde başladı. 

Borsa İstanbul Özel Pazar'a üye olmak isteyen tüm melek yatırımcı adaylarına açık olan ve akşama kadar sürecek eğitim melek yatırımcılığı A'dan Z'ye anlatıp, GBA'nın tecrübeli melek yatırımcı üyelerinin katılacağı panel, soru-cevap oturumu ve girişimci sunumlarıyla içeriği ve pratiği güçlendirmeyi hedefliyor. 

Türkiye'deki girişimci ve melek yatırımcı kalitesini yükseltmek, ekosistemdeki oyuncular için artı bir değer oluşturmak amacıyla hayata geçirilen GBA'nın Melek Yatırımcılık eğitimi, GBA ve Borsa İstanbul Özel Pazar iş ortakları BTS Partners, JPA Arkan & Ergin ve Hazine Müsteşarlığı'nın katılımıyla düzenlendi. 

Etkinliğin açılışında konuşan Borsa İstanbul Kotasyon ve Özel Pazar Grup Müdürü Sertaç Karaağaoğlu, Borsa İstanbul olarak borsada daha çok büyük şirketin işlem görmesini ve çok daha fazla yatırımcı istediklerini belirterek, bunu sağlamak için büyük şirketleri doğuracak yeni fikirleri olan girişimcileri desteklediklerine işaret etti. 

Karaağaoğlu, "Bu girişimcilerin doğru sermaye ile buluşmaması durumunda geleceğin büyük şirketlerinin ortaya çıkması imkansız. İşte bu buluşmayı sağlamak için Özel Pazar'ı kurduk" dedi. 

"Borsa İstanbul Özel Pazar" 

Toplantıda verilen bilgilere göre, şirketlerin halka açılmadan pay alım-satımı yoluyla yatırım bulmalarına olanak sağlayan bir platform olan Borsa İstanbul Özel Pazar, dünyada özel sermaye yatırımları için start-up şirketlerini de kapsayacak şekilde bir borsa tarafından sıfırdan kurulan ilk platform olma özelliği taşıyor. 

Benzer platformlar şu an diğer borsalar tarafından da kurulmaya ya da benzer işlevi olan mevcut platformlar borsalar tarafından satın alınmaya başlandı. 

Yurt dışı örnekler daha çok yakın zamanda halka arz yapabilecek nitelikte büyük ölçekli firmalara odaklanırken, Özel Pazar hem start-uplar dahil erken aşama şirketlere "yeni girişim" kategorisinde, hem de büyük ölçekli şirketlere "yükselen girişim" kategorisinde yatırım bulma imkanı sunuyor. 

Verilen bilgiye göre, Özel Pazar'da üye sayısı 260'a ulaştı. Özel Pazar'da 27'si kurumsal, 69'u bireysel olmak üzere toplam 96 yatırımcı bulunuyor. Toplam üye sayısı şirketler, aracılar ve servis sağlayıcı üyelerle birlikte 260'ı aştı. 61'i yükselen girişim, 87'si yeni girişim olmak üzere toplam 148 firmanın kayıtlı olduğu Özel Pazar'a kayıtlı şirketlere toplam 5,5 milyon dolar tutarında yatırım gerçekleşti. 

Bunların yanı sıra Özel Pazar'ın 4 adet çözüm ortağı ve ayrıca üç adet iş ortağı bulunuyor. Çözüm ortakları arasında 2 adet hukuk firması, 2 adet de bağımsız denetim firması yer alıyor.  

Özel Pazar'da yükselen girişimler kategorisinde şu an rahatlıkla halka arz edilebilecek büyüklükte, cirosu 100 milyon liranın üzerinde firmalar da yer alıyor. Bunlar arasında İSO-500 ve İSO ikinci 500'de yer alan 7 şirkette bulunuyor. Bu şirketlerden bazıları Özel Pazar üzerinden alabilecekleri özel ve girişim sermayesi fonlarıyla, yeni yatırımlarla büyümeyi ve bir süre sonra halka açılmayı planlıyor. 

2016 yılında siyasi ve ekonomik belirsizliğin sona ermesiyle birlikte çok daha aktif olması beklenen Borsa İstanbul Özel Pazar'a ilginin önümüzdeki yıl daha da artması bekleniyor. 2016 yılında daha fazla ortaklık anlaşmasının tamamlanması, üye sayısının artması ve yurt dışındaki bir yatırımcı ağıyla işbirliği ve entegrasyon yapılması suretiyle girişimcilerin yurt dışından daha kolay ve fazla finansman imkanına kavuşturulması hedefleniyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir