Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Politika faizini yüzde 8'de bırakarak bu faizden fonlamaya yapmayacağına işaret eden Merkez Bankası, geç likidite penceresinin faiz oranını yükselterek, bu aracın sıkça kullanılacağını gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Piyasaların merakla beklediği Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararı açıklandı.

TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8'de ve gecelik borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 7,25'te sabit tutarken, gecelik marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 8,50'den yüzde 9,25'e ve geç likidite penceresi borç verme faiz oranını da yüzde 10'dan yüzde 11'e yükseltti.

Politika faizini yüzde 8'de bırakarak bu faizden fonlamaya yapmayacağını gösteren Merkez Bankası, geç likidite penceresinin faiz oranını yükselterek, bu aracın sıkça kullanılacağını gösterdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, "Toplam talep gelişmeleri enflasyona düşüş yönünde katkı vermektedir. Bununla birlikte son kurul toplantısından bu yana döviz kurlarında gözlenen aşırı hareketlilik enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü riskleri artırmıştır. Döviz kuru gelişmelerinin gecikmeli etkisi ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklık nedeniyle kısa vadede enflasyondaki belirgin yükselişin devam edebileceği öngörülmektedir. Bu çerçevede kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar vermiştir" değerlendirmesinde bulundu.

Dolarda sert hareketler yaşandı

Güne 3.76 seviyesinde başlayan ve Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde 3.74 seviyesinde bulunan dolar, karar sonrasında 3.83'e yaklaştı. İlk tepki ile 3.8290'a kadar çıkan dolar kuru, sonrasında 3.80'in altına indi. Kurda işlemler saat 17:40 itibariyle 3.76 seviyesinden gerçekleşiyor. 

Güne yatay başlayan ve MB faiz kararı sonrasında yatay seyreden borsada kapanış saatlerine doğru alımlar arttı ve BİST 100 endeksi yüzde 1'i aşan kazanımla 84.000 puanın üzerine çıktı.

Piyasaların ilk tepkisi sert olduPiyasaların ilk tepkisi sert oldu

 

Analistler faiz kararını nasıl okudu?Analistler faiz kararını nasıl okudu?

 

Bu konularda ilginizi çekebilir