Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz kararını bugün saat 14.00'te açıklayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalarda yükseliş eğilimi genel olarak güçlü bir şekilde devam ederken, yurt içi piyasalar bugün açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararına odaklandı. 

ABD'de Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'in Kongre'de iki gün süren sunumları ve beklentilerden iyi gelen makroekonomik verilerin ardından dolar endeksi yaklaşık son bir ayın en yüksek seviyesine çıkarken, hisse senedi piyasaları tarihinin en yüksek seviye ve kapanış rekorlarını genişletti. Dow Jones endeksi dün yüzde 0,45 yükselerek 17.138 puan ile kapanış rekorunu kırarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,42, Nasdaq endeksi yüzde 0,22 değer kazandı. Analistler, ABD'de bugün konut başlangıçları başta olmak üzere açıklanacak verilerin takip edileceğini belirtiyor. 

Avrupa tarafında, açıklanan son verilerin ekonomideki toparlanmanın beklentilerden yavaş olduğuna işaret etmesi ve ABD'deki güçlü verilerle avro/dolar paritesi analistlerin kritik destek olarak nitelendirdikleri 1,3520 seviyesine kadar geriledi. Dün son günlerde tedirginliğe neden olan Portekiz'de PSI 20 endeksi yüzde 3,07 yükseliş kaydederek kayıplarını telafi etmeye başlarken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,44, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,11, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,48 değer kazandı. 

Yurt içinde ise BIST 100 endeksi Gezi olaylarının başladığı günün ertesinde bıraktığı fiyat boşluğuna kadar yükseldi. Gezi olayları öncesinde günü 85.990 puandan tamamlayan BIST 100 endeksi sonraki gün en yüksek 82.218 puanı gördükten sonra günü yüzde 10,47 düşüşle 76.984 puandan tamamlamıştı. Analistler, teknik olarak endeksin Gezi olaylarında bıraktığı fiyat boşluğunu kapatmaya çalıştığını, 82.500 direncinin kırılması durumunda hedefinin 84.900 seviyesi olacağını ve bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) PPK faiz kararının yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor. 

Ekonomistlerin tamamı faizlerde indirim bekliyor

Bugün saat 14.00'te açıklanacak PPK faiz kararına ilişkin gerçekleştirilen beklenti anketine göre ekonomistlerin tamamı faizlerde indirim bekliyor. 18 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirilen ankete katılan ekonomistlerin indirim beklentilerinin medyanı 50 baz puan oldu. TCMB'nin politika faiz oranı yüzde 8,75'te bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir