Merkez Bankası faizleri değiştirmedi

Faizleri beklendiği gibi değiştirmeyen TCMB, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasında sıkı duruşun süreceğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Merkez Bankası bugün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz değişikliğine gitmedi.

TCMB, 28 Ocak'taki ara para politikası kurulu toplantısında kur ve enflasyon artışını kontrol altına alabilmek için para politikasında güçlü bir sıkılaştırmaya gitmişti.

Sıkı duruşa devam kararı veren MB, bu çerçevede, 1 hafta vadeli repo faizi olan politika faizini yüzde 10 seviyesinde tutarken, gecelik marjinal fonlama oranı (koridorun üst bandı) yüzde 12 ve borçlanma faiz oranı (koridorun alt bandı) yüzde 8 olarak korundu.

Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11.5 olarak uygulanıyor.

Sıkı duruş korunacak

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasında sıkı duruşun süreceği belirtildi.

MB'den yapılan yazılı açıklamada, "Sıkı para politikası duruşu, alınan makroihtiyati önlemlerin ve zayıf seyreden sermaye akımlarının etkisiyle kredi büyüme hızları kademeli bir yavaşlama eğilimine girdi" ifadesine yer verildi.

"2014 ilk çeyreğe ilişkin verileri özel kesim yuryiçi nihai talebinin ivme kaybedeceğini göstermekte" ifadesinin yer aldığı açıklamada, "Net ihracatın büyümeye olumlu katkısının artması beklenmekte" denildi.

Merkez Bankası'nın açıklamasında "2014 yılında cari işlemler açığında belirgin iyileşme gözlenecek" cümlesine yer verildi. Açıklamada buna ek olarak, "Son dönemde enflasyon görünümü ve beklentilerdeki bozulma dikkatle takip edilmekte" denildi.

Piyasada önemli bir değişim yok

Karar sonrası Dolar/TL 2.18 seviyelerindeki seyrine devam ederken, ilk seansta yüzde 0.8 değer kaybeden BIST-100, ikinci seansa 4 puan artışla 65.088 puandan başladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir