Merkez Bankası faizleri değiştirmedi

Merkez Bankası politika faizini yüzde 8.25 seviyesinde bırakırken, yüzde 11.25 olan koridorun üst bandına da dokunmadı...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası, eylül ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizlerin mevcut seviyesini koruma kararı aldı.

Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8.25, marjinal fonlama oranını yüzde 11.25, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 10.75, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını ise yüzde 7.5 seviyesinde sabit tuttu.

Piyasada politika faizin sabit kalması beklenirken, sınırlı sayıda katılımcı faiz koridorunun üst bandında indirim bekliyordu.

Merkez Bankası, siyasilerden gelen faiz indirim baskılarının sürmesine karşın enflasyonda beklenen düşüşün gelmemesinin ardından son üç ayda yaptığı politika faizi indirimlerine ağustosta ara vermişti.

TCMB, sigorta olarak nitelendirdiği ancak faizlerin üst limitine ulaşmasına izin vermediği koridorun üst bandında ise 75 baz puanlık indirime gitmişti.

"Emtia fiyatları enflasyon üzerindeki riskleri sınırlayabilir"

Para politikasındaki sıkı duruşun süreceğini belirten Merkez Bankası PPK, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Zayıflayan küresel talebe rağmen ihracat dengeli büyümeyi desteklemeye devam etmektedir.

Yılın başında alınan makroihtiyati önlemlerin ve para politikasındaki sıkı duruşun çekirdek enflasyon eğilimi üzerindeki olumlu etkileri gözlenmeye başlanmıştır. Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirmektedir. Bununla birlikte düşen emtia fiyatlarının enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riskleri sınırlayabileceği değerlendirilmiştir.

Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir