Merkez Bankası, mart ayını es geçti

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini yüzde 7.50 seviyesinde bıraktı. Faiz kararı sonrası dolar 2.61'in altını test etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası faizlerde beklendiği gibi değişikliğe gitmedi. Politika faizi yüzde 7.50 seviyesinde kaldı. 2015'e faiz indirimleriyle başlayan ve toplam 75 baz puan indirim yapan Merkez Bankası, mart ayını es geçmek zorunda kaldı. Özellikle kurdaki oynaklık ve TL'nin dolar karşısında rekor düşük seviyelere gerilemesi MB'nin bu kararında önemli rol oynadı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın görüşmesinin ardından gerçekleşen bu ilk faiz toplantısından sürpriz bir karar çımadı. TCMB Para Politikası Kurulu, politika faizi olan 1 haftalık repo faizini yüzde 7,50 seviyesinde bıraktı. Faiz koridorunun alt bantı olan gecelik borç alma faizi yüzde 7.25, üst bandı olan borç verme yüzde 10.75,  Piyasa Yapıcı (PY) bankalara tanınan borçlanma faiz imkanı oranı ise yüzde 10.25 seviyesinde tutuldu.

m2-018.jpg

Enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızı önemli

Küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışların para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesinde rol oynadığını belirten PPK, önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacağını bildirdi.

PPK'dan yapılan değerlendirmede şöyle denildi: 

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkilemektedir. Öte yandan küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışlar para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirmektedir. Bu doğrultuda Kurul, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar vermiştir.

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

İşte doların ilk tepkisi

MB'nin faizlerde bir değişikliğe gitmemesinin ardından dolarda düşüş yaşandı. Güne 2,62 seviyesinden başlayan ve faiz kararı öncesi 2,6185 seviyesinden işlem gören Dolar/TL, faiz kararı sonrası 2.61'in altına indi. Dolar bankalararası piyasada 2,6070'le günün en düşük seviyesini gördü. Gösterge faiz ise yüzde 8.76 bileşik seviyesine geriledi.  Borsa MB faiz kararının ardından ikinci seansa 93 puanlık düşüşle başladı. 

Nisan ayında nasıl bir karar çıkar?

Uzmanlara göre, yarınki Fed toplantısı, yurt içinde de gıda fiyatlarının seyri nisandaki faiz kararı için belirleyici olacak. TCMB'nin önümüzdeki dönemde enflasyondaki iyileşmeye bağlı olarak faizlerde kademeli indirimlere devam edebileceği düşünülüyor. 

Bu arada bir önceki açıklama metninde yer alan "Kurul, çekirdek enflasyondaki düşüşün devam edeceğini öngörmektedir" ifadesi, bu ayki tutanaklarda yer almadı. Analistlere göre, çekirdek enflasyondaki iyileşmenin devamıyla ilgili iyimserlik azalmış durumda.

Özgür Altuğ
BGC Partners Ekonomisti 

BGC Partners Ekonomisti Özgür Altuğ, "TCMB'nin doğru bir karar vererek yitirdiği kredibilitenin bir kısmını geri kazandığını düşünüyoruz. TCMB'nin para politikası kararları enflasyondaki düşüş trendine dayalı olmaya devam edecek. Mart ayı enflasyonunun olumlu baz etkisiyle gerileyeceğini tahmin ediyoruz, ki bu da 25-50 baz puanlık bir faiz indirimine zemin hazırlayabilir" dedi ve ekledi: "Küresel koşullar da önemli olacak. TL doğal olarak karara olumlu tepki verdi ancak siyasetçilerin önümüzdeki günlerde vereceği karşılıklar, yarınki Fed kararı ve Fitch'in Cuma
günü yapacağı değerlendirme iki gün önce piyasalarda başlayan iyimserliğin devam edip etmeyeceğini gösterecek" dedi.

Tuncay Turşucu
İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü 

Genel olarak TL açısından olumlu bir karar diyebiliriz. MB açısından piyasalara karşı kredibilitesini koruyan bir karar. Önümüzdeki süreçte enflasyondaki gelişmeler özellikle gıda fiyatlarındaki değişimler yakından takip edilecek. Diğer yandan yarınki Fed toplantısının ardından gelecek açıklamalar ve küresel piyasalardaki rüzgâr belirleyici olacak gibi görünüyor. Her iki gelişmeden de olumsuz etkileyici kararlar gelmezse TL’deki değerlenme bir miktar daha sürebilir. Son açıklamaların ardından siyasi kanattan tansiyonu yükseltecek bir açıklama beklemiyoruz. Eleştiriler devam edecektir ancak piyasaları bozucu düzeyde değil. Aksi durumda TL’deki değer kaybı devam edebilir. 
Kararın ardından USDTRY’de oldukça sınırlı bir geri çekilme gözlendi. En azından TL üzerindeki baskının bir miktar azalması ve USDTRY de biraz daha stabil seyirlerin oluşması beklenebilir. TL’deki değerlenmenin sınırlı olmasında Fed kararının ve Cuma günkü FITCH Türkiye değerlendirmesinin bekleniyor olması da etkili olmuş görünüyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir