Merkez müdahalesi geliyor

TCMB, kısa süreli ek parasal sıkılaştırmaya başlayacak, gerekirse FX satım ihalesi açacak ve dövize doğrudan müdahale edecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası, son bir aylık dönemde yurtdışı ve yurtiçi gelişmeler nedeniyle döviz piyasasında aşırı oynaklık gözlendiğini belirterek, döviz piyasasındaki aşırı oynaklığın fiyat istikrarı ve finansal istikrar üzerindeki olası etkilerini gidermek amacıyla gerekli görülen günlerde kısa süreli ek parasal sıkılaştırma uygulamalarının başlatılmasına karar verildiğini açıkladı.

Merkez Bankası yaptığı yazılı açıklamada, "Ek parasal sıkılaştırma asıl olarak açık piyasa işlemleri yoluyla sağlanacaktır. Politika faizinden yapılan fonlama miktarı geçici bir süre için azaltılarak normal günler için ilan edilen alt sınırın altına düşürülebilecektir" dedi.

Açıklama şöyle devam etti:

"Gerekli görülmesi halinde bu işlemleri destekleyici yönde, sterilize edilmemiş (etkili) gün içi döviz satım ihalelerinin veya doğrudan müdahalelerin kullanılması da söz konusu olabilecektir. Ek parasal sıkılaştırmanın güçlü, etkili ve geçici olması esastır. Uygulamanın süresi döviz piyasasındaki oynaklığın seyrine bağlı olarak değişebilecektir."

Bu konularda ilginizi çekebilir